MF DNES

Čižinský chce dobýt Prahu

Oblíbený starosta Prahy 7 vyráží do boje o primátorsk­ý řetěz. Půjde proti vlastní straně

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Na co v politice dosud sáhl, dopadlo v jeho prospěch. Před třemi roky drtivě zvítězil ve volbách v Praze 7. Získal přes 43 procent hlasů, což se jinému uskupení v metropoli nepodařilo. Během let se stal nejoblíben­ějším starostou ze všech městských částí, což letos zúročil ve volbách do Poslanecké sněmovny. Díky preferenčn­ím hlasům se stal jediným lidoveckým poslancem za hlavní město.

Nyní stojí Jan Čižinský (KDU-ČSL) před další politickou výzvou. Dobýt magistrát a starostovs­ký řetěz vyměnit za primátorsk­ý.

MF DNES ze šesti důvěryhodn­ých zdrojů zjistila, že do komunálníc­h voleb v příštím roce chce na magistrát kandidovat za vlastní politické uskupení, které má být vyjma něj nestranick­é. Místo politiků se na kandidátce mají objevit lidé z občanských sdružení a aktivisté.

Šlo by o stejný model, na kterém Čižinský postavil kandidátku hnutí Praha 7 sobě v roce 2014 při komunálníc­h volbách v sedmé městské části. Nyní by se uskupení možná jmenovalo Praha sobě a lidovecký poslanec by byl jeho lídrem.

Samotný Čižinský nechce informace MF DNES příliš komentovat. „Je pravda, že za mnou chodí aktivní lidé, kteří by měli chuť do něčeho takového jít. Zatím to ale není na pořadu dne,“říkal MF DNES poslední dva týdny. Ani včera neprozradi­l nic konkrétníh­o s odkazem na dnešní tiskovou konferenci.

Více aktivista než lidovec

stačí pro vznik tisíc podpisů. Jenže takový postup by pražští lidovci brali jako zradu.

„Kdyby se to stalo, porušil by dohody a zaniká mu členství ve straně,“sdělil Wolf. Sběr necelé stovky tisíc podpisů tak může skončit nezdarem Čižinského. Jde totiž o větší množství, než které museli získat kandidáti na prezidenta v celé republice. Kupříkladu Michal Horáček sehnal 86 tisíc podpisů na své petice, Jiří Drahoš 140 tisíc. Sběr podpisů ale lze využít jako vhodnou předvolebn­í kampaň

Pokud by Čižinský neuspěl, nemá do KDU-ČSL zavřené dveře, jen by asi dostal na kandidátce spodní místo a musel by se spolehnout, že ho lidi vykřížkují nahoru. Riziko vlastního Trojkoalic­e (Zelení, KDU-ČSL, STAN). Právě z koalice se ozývají hlasy, že sólo projekt starosty Prahy 7 je předzvěstí jejího konce.

Béčko se partnerům nelíbí

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nově poslancem Jan Čižinský (vpravo) ve volbách do Poslanecké sněmovny přeskočil díky oblibě jedničku lidovců.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nově poslancem Jan Čižinský (vpravo) ve volbách do Poslanecké sněmovny přeskočil díky oblibě jedničku lidovců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia