MF DNES

Miliony z byznysu i drobné od přátel

MF DNES zmapovala, kdo sponzoruje uchazeče o post prezidenta republiky

- Karel Hrubeš Eva Pospíšilov­á

Necelý měsíc před prvním kolem prezidents­ké volby znamená pro devítku uchazečů o Hrad finiš – a tedy největší výdaje.

MF DNES proto účty prezidents­kých kandidátů podrobně prozkoumal­a – aby bylo zjevné, jaké mají kandidáti finanční možnosti, a zejména, komu za to vděčí.

Rozdíly jsou ohromné. „Nejbohatší“ kandidát vybral desettisíc­krát víc než ten „nejchudší“.

Zatímco bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš stále získává statisícov­é sumy – dohromady už vybral téměř třicet milionů korun – jiní adepti na post hlavy státu mají na transparen­tním účtu jen desítky tisíc nebo tisíce.

Drahošovi naposledy většími částkami přispěli podnikatel­é Jiří Michal a Martin Hájek. První zmíněný – bývalý spolumajit­el a generální ředitel Zentivy – poslal čtyři sta tisíc, druhý ještě o tři sta tisíc víc. Hájek podniká v oblasti IT.

Sedm set tisíc korun není jediná částka, kterou Hájek Drahošovi poslal. Dohromady už jej podpořil 2,2 milionu korun. Vyplynulo to z Drahošova transparen­tního účtu.

Samodárce Horáček

Vůbec největší částkou obdaroval sám sebe Michal Horáček. Motivován heslem: Nikdo si mě nekoupí, si kampaň platí sám a na transparen­tní účet už si proto poslal celkem 14 milionů. Dvanáct milionů už utratil za propagační předměty nebo reklamu na Facebooku. Peníze utratil mimo jiné i za nákup dodávky, kterou v kampani využívá, nebo za registraci internetov­ých stránek.

Současný prezident Miloš Zeman podle svých slov kampaň nevede. Tomu nasvědčuje i pohled na stav jeho transparen­tního účtu, byť kampaň dospěla do horké fáze. Na kontě má přes 40 tisíc korun od haléřových přispěvate­lů a za kampaň utratil jen něco přes sedmnáct set. Přesto jsou teď ulice plné bilboardů s nápisem „Zeman znovu 2018“.

Expremiér Mirek Topolánek, který kampaň zahájil na poslední chvíli, se podle transparen­tního účtu může spolehnout na známé z politiky a byznysu. Miliardář Daniel Křetínský, který vlastní Energetick­ý průmyslový holding a Topolánka před jeho kandidatur­ou zaměstnáva­l, poslal Topolánkov­i tři sta padesát tisíc. Rovnými sto tisíci zase přispěl Jaromír Beneš.

„Pozdrav z Brna,“napsal k částce. Z moravské metropole se přitom k Topolánkov­i v minulosti hlásil Beneš z firmy PFW. A nejen k expremiéro­vi. Svůj byt v luxusní rezidenci na pražských Hradčanech právě Benešovi prodal před nástupem do vězení za 60 milionů někdejší Topolánkův spolupraco­vník Marek Dalík. Od firmy PFW jej přitom kupoval za poloviční cenu.

Peníze ovšem někdejší premiér nezískává jen od byznysmenů. drobnější částky mu posílají také současní i bývalí politici a jejich známí. Třeba Luděk Rubáš, bývalý ministr zdravotnic­tví a zároveň tchán někdejšího vlivného člena ODS Petra Tluchoře, který Topolánkov­i poslal dvanáct tisíc korun.

Devět kandidátů na příští hlavu státu dosud dohromady vybralo zhruba šedesát milionů korun. Vůbec nejméně má na svém účtu Petr Hannig. Ten vybral asi tři tisíce. Dvě padesátiti­sícové částky musel ještě kvůli formálním nedostatků­m poslat zpátky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia