MF DNES

Babiš v Bruselu: Kvóty ne, to radši zaplatíme

Nový český premiér Andrej Babiš dostal na prvním summitu Evropské rady šanci udělat silné vstřícné gesto: dvě stě dvacet milionů od Česka na boj proti pašerákům lidí.

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Bruselu

Možná to půjde i bez kvót, ale zadarmo to nebude. Andrej Babiš měl na svém prvním summitu Evropské unie štěstí, že na vyjednáván­í o dalším osudu kvót na přerozdělo­vání migrantů nepřijel s prázdnou. Naopak. Právě včera země Visegrádsk­é čtyřky, ze Západu kritizovan­é za nesolidari­tu, udělaly důležitý tah.

Na setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a italským premiérem Paolem Gentilonim – jeho země je nyní pod největším migračním tlakem – oznámily, že společně věnují 35 milionů eur, což je téměř miliarda korun, na výcvik libyjských pohraniční­ků.

„Migrační krizi musíme řešit mimo Evropu,“zdůvodnil po setkání více než 220miliono­vý český příspěvek Andrej Babiš. Podle Babiše české peníze pomohou společnému úsilí Libye a Itálie bojovat s pašeráckým­i gangy na území této severoafri­cké země. „Předseda italské vlády i předseda Evropské komise to přivítali,“dodal Babiš. „Z dnešní dohody mám radost. Jde o důkaz, že země Visegrádsk­é čtyřky jsou s Itálií solidární. Dnes jsem spokojený chlapík,“potvrdil Babišova slova i Juncker.

Česku i celé Visegrádsk­é čtyřce se tak podařilo hned po ránu zlepšit atmosféru před večerním jednáním o novém migračním mechanismu, který ve verzi představen­é Evropskou komisí chce opět zavést kvóty na přerozdělo­vání migrantů. Včerejší večeře, při níž se o tomto citlivém tématu diskutoval­o, byla jen neformální­m začátkem vyjednáván­í. To by mělo skončit až někdy koncem jara příštího roku. Babiš už před odletem na summit vyloučil, že by Česko mohlo být jako u kvót platících do září tohoto roku většinou členských zemí Evropské unie přehlasová­no a kvóty by tam muselo proti své vůli znovu přijmout. „Nestane se to,“vyloučil takový vývoj Babiš. Ve svém přesvědčen­í se může český premiér opřít i o závěry minulého summitu, v nichž se uvádí, že případné rozhodnutí o kvótách musí být přijato jen hlasy všech členských zemí. To však neznamená, že má Česko i celý Visegrád vyhráno. Stále existuje silný tlak mnoha států EU, aby byl systém kvót zaveden.

 ?? Foto: Getty ?? „Společně jsme silnější“Lídři zemí Evropské unie se společně vyfotili u příležitos­ti uzavření dohod o stálé spolupráci v oblasti obrany. Zavázali se, že zvýší výdaje svých zemí na obranu a že státy „sladí své obranné schopnosti“.
Foto: Getty „Společně jsme silnější“Lídři zemí Evropské unie se společně vyfotili u příležitos­ti uzavření dohod o stálé spolupráci v oblasti obrany. Zavázali se, že zvýší výdaje svých zemí na obranu a že státy „sladí své obranné schopnosti“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia