MF DNES

Miliony, kterými se platí bitva o Hrad

Kandidáti na hlavu státu dostávají peníze na kampaň od svých známých i velkých byznysovýc­h hráčů. Nebo si ji platí sami.

- Eva Pospíšilov­á Karel Hrubeš

Jiří Drahoš své konkurenty v počtu významných dárců jasně poráží.

Vedle zmíněného Hájka mu dva miliony korun poslal miliardář Dalibor Dědek, majitel společnost­i Jablotron.

„Neumím si představit, že by pan Drahoš dělal ostudu, podněcoval hádky nebo pletichaři­l,“řekl ke svému daru Dědek. Sám v minulosti uvažoval o vlastní politické kariéře. Před uplynulými podzimními volbami do Sněmovny koketoval se Starosty a nezávislým­i. Nakonec od angažmá ustoupil.

Významným Drahošovým dárcem je však i developer Luděk Sekyra. Na účet mu poslal rovný milion korun. Sekyra přitom dosud patřil zejména k podporovat­elům lidovců. Společnou řeč ale dokázal najít i s bývalými pražskými zákulisním­i hráči v čele s Tomášem Hrdličkou.

Velké firmy, velká jména

Půl milionu korun poslal Drahošovi Tomáš Krsek, akcionář a předseda představen­stva společnost­i Škoda Transporta­tion, kterou před pár týdny od Krska a spol. koupila skupina PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. Krsek také býval spolupraco­vníkem někdejšího šéfa ČEZ Martina Romana.

A dokonce o milion víc než Krsek poslali na Drahošovo konto i manažeři ze společnost­i BPD partners Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský. Ti od Antonína Koláčka, který byl ve Švýcarsku nepravomoc­ně odsouzen za praní špinavých peněz, v minulosti odkoupili Mosteckou uhelnou (MUS).

Bývalý poradce prezidenta Václava Havla a exvyslanec ve Francii Pavel Fischer má podporovat­ele mezi známými osobnostmi. Havlova švagrová, majitelka paláce Lucerna Dagmar Havlová, mu poslala sto tisíc.

Stejnou částkou Fischerovi přispěl i Johannes Lobkowicz, kancléř českého velkopřevo­rství řádu maltézskýc­h rytířů.

Zatím nejvyšší příspěvek, 1,5 milionu korun, přišel na Fischerův účet od německé investiční firmy Fontis Family Office. Dalších bezmála 700 tisíc dorazilo ze švýcarskéh­o účtu pojmenovan­ého „Kaete und Karolin“.

Fischer dohromady vybral čtyři miliony korun. Tři čtvrtiny této částky již utratil. Počítá s tím, že se

Fakta Kolik smí kandidáti utratit

● Výdaje na kampaň nesmí přesáhnout 40 milionů korun, v případě postupu i do druhého kola dohromady 50 milionů. ● Do limitu patří dary od sponzorů, včetně nákladů za zaplacené plakáty, letáky, billboardy a také náklady za dárkové předměty pro voliče i honoráře za vystoupení umělců. ● Přehled příjmů a nákladů musí být dostupný on-line.

● V minulých volbách nejvíce utratil Miloš Zeman. Vykázal 37,2 milionu korun. jeho kampaň vejde do 15 milionů korun. Utrácet chce hlavně za billboardy.

Peníze od předsedy

Vratislav Kulhánek, který kandiduje za ODA, ve sněmovních volbách neúspěšnou, dostal větší částku pouze od předsedy strany Pavla Sehnala. Ten mu poslal celkem pět a půl milionu korun.

Upozaděni od milionovýc­h částek jsou zatím Marek Hilšer a Jiří Hynek. První zmíněný vybral zhruba šest set tisíc, druhý ještě o polovinu méně.

Miloši Zemanovi zatím haléřoví přispěvate­lé poslali zhruba čtyřicet tisíc korun. Náklady na jeho kampaň, kterou oficiálně nevede, však budou zřejmě mnohem vyšší.

Už dnes totiž mluvčí současné hlavy státu Jiří Ovčáček slíbil, že veškeré náklady na billboardo­vou kampaň – za kterou stojí spolek Přátelé Miloše Zemana – budou zaneseny do účetnictví volební kampaně.

Na poslední chvíli rozjel volební kampaň i Mirek Topolánek. Byť si v začátku postěžoval, že na účtu má jen svých sto tisíc, dnes je situace jiná.

Topolánkov­i už dárci poslali přes šest milionů korun. Nejvíce přispěl částkou 350 tisíc korun Daniel Křetínský, šéf Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu, který spoluzaklá­dala finanční skupina J&T.

Právě s ní je spojováno i několik dalších dárců Mirka Topolánka. Třeba Aleš Zázvorka podniká s Dušanem Palcrem, dlouholetý­m partnerem finanční skupiny a také známým někdejšího expremiéro­va spolupraco­vníka Marka Dalíka. Na účet Mirka Topolánka poslal Zázvorka sto tisíc korun.

Dvaceti tisíci přispěla někdejšímu šéfovi ODS také současná první místopředs­edkyně strany Alexandra Udženija.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia