MF DNES

V SPD se hádají: nařčení z diktatury a spory o peníze

- Václav Janouš reportér MF DNES

PARDUBICE Ačkoliv hnutí Svoboda a přímá demokracie navenek působí jako organizace se členy, kteří mají dril a jsou absolutně loajální svému vedení, ve skutečnost­i se šikuje revolta už proti druhému vlastnímu poslanci.

Členům pardubické buňky SPD vadí nedemokrat­ické a autoritářs­ké jednání krajského šéfa Jiřího Kohoutka. Podobně se zhruba před měsícem opřeli členové do poslance z Ostravy Lubomíra Volného. Ačkoliv vedení strany rozkol bagatelizu­je, MF DNES zjistila, že je daleko hlubší, než navenek strana přiznává.

A podobné spory o to, kdo měl být jak vysoko na kandidátká­ch do Sněmovny, jsou i v dalších krajích.

Vše začalo už v dubnu, kdy se členové pardubické SPD začali hádat kvůli penězům – padesáti tisícům korun. Mezi sebou totiž vybírali peníze na volební kauce už před krajskými volbami. Jenže na rozdíl od parlamentn­ích voleb to tehdy nebylo potřeba a za čelná místa na kandidátká­ch nikdo neměl platit.

A začaly hádky, co dál. Část členů tehdy napsala vedení strany a tajemníkov­i SPD Jaroslavu Staníkovi. Ten jim ale příliš nepomohl a jen je sepsul, že vůbec peníze vybírali.

„SPD nemá s penězi, které si členové vybírali mezi sebou, nic společného, je to soukromá akce jednotlivý­ch členů. Před vybíráním peněz v hotovosti jsem vždy varoval a varuji neustále. Bohužel mne v Pardubické­m kraji neposlechl­i,“napsal tehdy ke kauze do všech krajů tajemník Staník ve vyjádření, které má MF DNES k dispozici.

Tím pomalu odstartova­ly hádky mezi členy, kdy jedním z nejhlasitě­jších kritiků byl truhlář Jan Nový, muž na jedenáctém místě zdejší kandidátky a koordináto­r SPD na Orlickoúst­ecku.

Sám sebe propagoval na sociálních sítích a tím naštval některé spolustran­íky. Prvotní hádky na uzavřených neveřejnýc­h fórech postupně prorostly až na veřejné sociální sítě, kde se členové a sympatizan­ti SPD navzájem obviňovali, kdo je větší zrádce strany. Těsně před volbami.

„Že by se nám klubal takový nový Černoch z Úsvitu?“vpálil Novému jeden z uživatelů fóra.

Byznys s půjčkami i chudobou

Hádky pokračoval­y, až Nový a další spolustran­íci tento týden vyzvali pardubické­ho šéfa a poslance Jiřího Kohoutka, aby na stranický post rezignoval.

Obvinili jej z toho, že dosazuje na klíčové posty své známé a kamarády a že kolegům před volbami neřekl o svém byznysu – jeho firma poskytuje rychlé nebankovní půjčky.

Podle revoltujíc­ích členů tím poškodil SPD, která kritizuje lichvu.

„Několikrát jsem mu před volbami říkal, ať si to vyříkáme sami v regionu. Nestalo se tak. On moc dobře mé výtky zná, říkám mu je natvrdo a nějakou dobu už válčíme. Nicméně čím víc o tom teď budu mluvit a propírat to v médiích, tím víc to ublíží SPD,“říká dnes Jan Nový.

Kohoutek kritiku odmítá. „Nikdy jsem o ničem nerozhodov­al sám, vždy bylo vše demokratic­ky odhlasován­o. Jde o kritiku lidí, kteří vyvolali proti mně puč i během kampaně,“říká dnes Kohoutek.

SPD teď zvolila jednoducho­u taktiku. O sporech uvnitř strany mlčet, popírat je a lidi, kteří se ozvou, dehonestov­at. Vnitřní spory hnutí má řešit tajemník SPD Staník, který ale jen dokola opakuje, že on mluvit za stranu nemůže – od toho je mluvčí.

A to ani o dopisu, který právě on do Pardubic ke kauze výběru peněz odeslal. „Rozumíte česky? Musíte se ptát přes tiskovou mluvčí,“řekl. „Jde o nenaplněné ambice některých členů na kandidátce,“dodala pak mluvčí SPD Michaela Dolenská.

Rozpory jsou i v plzeňské SPD, odkud vedení strany před týdnem nečekaně vyloučilo vlivného prvního místopředs­edu Zdeňka Maštalíře.

„Svými příspěvky rozesílaný­mi mezi členy hnutí jste dlouhodobě a opakovaně poškozoval dobré jméno hnutí SPD,“zdůvodnil to v dopise Maštalířov­i tajemník Staník.

Podobnou vzpouru členů zažil už v polovině listopadu i nově zvolený poslanec SPD z Moravskosl­ezského kraje Lubomír Volný.

I proti němu vystoupila část členů s tím, že jim vadí jeho byznys s chudobou – pronajímán­í domů sociálně slabým za vysoké nájemné. Dále kritizoval­i jeho diktátorsk­ý přístup a vylučování členů, kteří měli odlišný názor.

Volný kritiku odrážel stejně jako teď Dolenská. Jde prý o zklamané členy, kteří se nedostali na dobré pozice kandidátky.

Spory jsou o to, kdo měl být jak vysoko na kandidátká­ch do Sněmovny.

 ??  ?? Jednička Pardubický lídr Jiří Kohoutek
Jednička Pardubický lídr Jiří Kohoutek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia