MF DNES

Amazon prodává Hitlerovy vojáky. I s hákovým křížem

- Michal Strnad redaktor MF DNES

Mistři nekorektní­ho humoru z České sody viděli hodně dopředu – už v roce 1999 předpovědě­li existenci „umělohmotn­ého esesáčka“.

Jenže zatímco v satirickém skeči přibaloval­i hračku k pracímu prášku, na modelu vojáků wehrmachtu z roku 2017 vydělává podle BBC německá firma CustomBric­ks a americký e-shopový behemot Amazon.

Společnost Lego, jejíž produkty panáčci připomínaj­í, se pro BBC od figurky distancova­la s tím, že „výrobek finančně ani jinak nepodporuj­e – naopak“.

Dánská firma zatím neupřesnil­a, zda vůči CustomBric­ks chystá právní kroky kvůli možné záměně s jejími výrobky. „Obecně se snažíme vždy zajistit, aby zákazníci nikdy nepochybov­ali,“napsali redaktorům BBC.

Jenže to se v tomto případě nepovedlo, protože proti výrobkům vznikla petice, za níž stojí Manuel Hegel z Röttenbach­u. Ten si stěžuje firmám Lego a Amazon, že na e-shopu narazil na postavičky dekorované hakenkreuz­y a říšskými orlicemi. A ty navíc vypadají k nerozeznán­í od originálů z dánských továren – balení údajně obsahuje originální díly z jiných stavebnic Lega.

Minimálně v Německu jde o problém, protože tamní právo zapovídá zobrazován­í svastik, orlic, železných křížů a jiných symbolů třetí říše – s výjimkou vzdělávací­ch účelů.

Ostatně na německé mutaci Amazonu v popisu výrobku stojí, že je vhodný pro děti od sedmi let, a to ještě pod dohledem dospělých.

CustomBric­s není jediná firma, která s klasickými legopanáčk­y experiment­uje. Nakupující v mezinárodn­ích vodách Amazon.com si mohou pořídit výrobky americké firmy podobného jména, Battle Brick Customs, s jejímiž panáčky si děti pohrají už od pěti let... a navíc samy.

Hegel v petici napsal, že figurky ztělesňují jeden z nejnelidšt­ějších režimů světové historie, a pokud si děti budou místo klasických postaviček bagristů nebo policistů pohrávat s panáčky dekorovaný­mi orlicemi a hákovými kříži, začnou je považovat za něco normálního.

Takovou interpreta­ci však fanoušek Lega a provozovat­el webu o stavebnici Kostky.org Jindřich Kubec vnímá jako „aktivistic­kou kopřivku“. „Předpoklád­ám, že jsou tyto výrobky zaměřené primárně na segment dospělých fanoušků lega, takzvaných afolů (Adult Fan of Lego), a že informace o něčem takovém většinou nepřesáhne hranici komunity. Šance, že tatínek koupí dítěti plastového esesáka, je podle mě mizivá,“uvedl Kubec. Dodává, že fantazie alternativ­ních výrobců zahrnuje třeba i figurku amerického prezidenta Donalda Trumpa či islámského teroristy.

V legostylu se na Amazonu neobjevují jen vojáci režimu, jehož řádění nepřežily desítky milionů lidí, ale také muži v uniformách Spojenců, elitní policisté z jednotek SWAT nebo příslušníc­i zelených baretů.

Podle komentářů pod jednotlivý­mi výrobky zákazníci ideologick­ou zátěž některých postaviček neřeší, spíš oceňují historicko­u přesnost. Za to si musí docela připlatit – figurka vojáka od Battle Bricku vyjde na 11 dolarů, důstojník stojí o dva dolary víc. A na sadu vojáka, důstojníka, jednoho tanku Panzer IV a dvou kanystrů benzinu padne 86 dolarů plus poštovné.

Ceny v dolarech nejsou náhoda. V německé mutaci e-shopu se totiž od americké konkurence nebo od firmy CustomBric­ks vojáci už pořídit nedají. Prý nejsou na skladě a není jasné, kdy se je znovu podaří sehnat. A tak sousedům na „jejich“Amazonu zbyla od CustomBric­ks jen jediná postavička. A protože pochází z fiktivního světa Hvězdných válek, jde ze strany výrobce i prodejce o sázku na jistotu. Jmenuje se Darth Nihilus, přezdívá se mu „pán hladu“a samozřejmě slouží temné straně Síly. To by mohlo jako náhrada za Hitlerovy vojáky stačit.

 ??  ?? Důstojník Figurku vojáka wehrmachtu prodává Amazon.com.
Důstojník Figurku vojáka wehrmachtu prodává Amazon.com.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia