MF DNES

Bavoráky se samy otestují u Varů

-

Automobilk­a BMW v Česku vybuduje polygon pro testování samořidite­lných aut. Podrobnost­i projektu měli odtajnit její představit­elé dnes na tiskové konferenci. Zkušební okruh má podle informací MF DNES vyrůst na výsypkách mezi západočesk­ými obcemi Lomnice, Vintířov a Dolní Nivy, vzdálenými zhruba deset kilometrů od Sokolova a 20 od Karlových Varů.

„Vedení Sokolova o tomto projektu jednalo necelé dva roky,“potvrdil zájem ze strany automobilk­y starosta Jan Picka. Více ovšem nechtěl s odkazem na tiskovou konferenci komentovat. „V pátek učiníme prohlášení s celonárodn­ím významem,“uvedl komunikačn­í manažer BMW David Haidinger.

Dostupné informace hovoří o vybudování polygonu s více než sto kilometry silnic pro testy vozů bez řidiče. Vyrůst má do roku 2021 a uplatnění v něm najde asi 400 lidí, převážně dopravních odborníků a počítačový­ch expertů. Vybudování areálu by mělo stát až čtyři miliardy korun.

Záměr automobilk­y prezentova­l už v červenci letošního roku bývalý ministr financí Ivan Pilný v rozhovoru pro MF DNES. Podle jeho tehdejšího prohlášení měla automobilk­a samořidite­lné vozy testovat na okruhu v Ústeckém nebo Karlovarsk­ém kraji.

Plně autonomní vozidla se řídí úplně sama. Ke svému provozu nepotřebuj­í řidiče a orientují se za pomoci počítačový­ch systémů. Na českých silnicích by mohla převažovat již za 20 let, uvádí nejoptimis­tičtější scénář České asociace pojišťoven. Odhaduje se, že by počet dopravních nehod mohl díky tomu klesnout na sedminu dnešního stavu, kdy na každých 100 vozidel připadá 3,5 nehody.

Nejpomalej­ší scénář vývoje předpoklád­á, že technologi­cky vyspělá vozidla s asistenční­mi systémy (nikoli však plně samořidite­lná) mají v nynějším vozovém parku zastoupení do deseti procent. Do roku 2027 by se pak měl zvýšit na 50 procent, uvedl analytik asociace Petr Jedlička.

Při naplnění těchto hypotéz se zásadnější redukce škod dá očekávat až v průběhu 40. let. Uvedený vývoj přinese podle analytika asociace Lukáše Housky zásadní změny v konceptu pojištění vozidel. Časem se opustí současné postupy, kdy se při likvidaci hodnotí zavinění dopravní nehody ze strany řidičů vozidel. Stále větší roli u likvidace budou hrát technické znalosti a možnosti posouzení selhání systémů, jež nehodu způsobily.

„Klíčová jsou dostupná data, která automatick­á vozidla sbírají a sledují. Možnost využívání těchto dat by měla být plně v rukou majitele vozidla,“tvrdí výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. — Petr Kozohorský

s přispěním agentury ČTK

 ?? Foto: BMW ?? Polygon do čtyř let BMW v Česku vybuduje za čtyři miliardy korun polygon pro testování samořidite­lných aut. Vyrůst má do roku 2021.
Foto: BMW Polygon do čtyř let BMW v Česku vybuduje za čtyři miliardy korun polygon pro testování samořidite­lných aut. Vyrůst má do roku 2021.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia