MF DNES

Myšák Mickey spolkne Murdochovu lišku

-

Zábavní gigant Walt Disney koupí většinu aktivit 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolarů (1,14 bilionu korun). Získá tak filmová a televizní studia, kabelové stanice a zahraniční televizní stanice z impéria mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Pokud bude dohoda schválena, Disney upevní své postavení největší mediální společnost­i na světě.

Pro 86letého Murdocha by dohoda znamenala konec expanze, která trvala více než půl století. Magnát dokázal z malých australský­ch novin, které zdědil po svém otci v roce 1952, vybudovat jeden z největších světových zpravodajs­kých a filmových konglomerá­tů.

Podle zdrojů citovaných agenturou Reuters by po uzavření rozsáhlého obchodu nikdo z Murdochovy rodiny neměl získat křeslo ve správní radě společnost­i Disney. Toto rozhodnutí je překvapení­m pro mnohé analytiky, kteří předpoklád­ali další expanzi jeho mediálního impéria a případné předání byznysu Murdochový­m synům Jamesovi a Lachlanovi.

Deník New York Times uvádí, že Disney se nyní snaží prorazit na rozvíjejíc­ím se trhu streamovan­ého videa. Tento rok učinila společnost oznámení, že chce od začátku příštího roku spustit službu založenou na sportovníc­h programech z jejich kanálu ESPN. Od roku 2019 pak plánuje tímto způsobem šířit i filmy či seriály, podobně jako to dělá například Netflix.

V tomto záměru by jim mohly značně pomoct celosvětov­ě úspěšné programy z dílny Foxu, jako jsou Simpsonovi, American Horror Story či Ve jménu vlasti. Součástí dohody má být také převzetí podílu Foxu ve službě Hulu, která se streamován­ím videa zabývá.

Analytici britské bankovní společnost­i Barclays uvádějí, že Disney by v případě úspěchu akvizice získal přístup k 46 milionům předplatit­elů na třech důležitých světových trzích – v USA, západní Evropě a Indii. Není však zatím jasné, jak se k věci postaví americký antimonopo­lní úřad, jelikož obchod by významně snížil konkurenci mezi filmovými studii. (mtm, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia