MF DNES

Z kmotrů kmotry: italskou mafii začínají ovládat ženy

Italská mafie prožívá „genderovou revoluci“. Není to však pod tlakem feminismu, ale tím, že muži coby tradiční vůdcové mafiánskýc­h klanů se ocitli nadlouho ve vězení.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Mafie po italsku, to je něco jako rodinný byznys. Zpravidla však v tom hrály ženy na první pohled nenápadnou roli: buď fungovaly jako poslíčci zpráv do vězení svým manželům od jejich kumpánů, nebo (ty mladší a hezčí) vytvářely svými sňatky spojenectv­í mezi dosud konkurenčn­ími klany.

Časy se změnily: poté, co italské úřady v posledních letech začaly tvrdě zasahovat proti nejvlivněj­ším mafiánům a dostaly je do vězení, začaly manželky či družky stále více přebírat jejich „nevděčnou“roli a stávat se hlavními vůdkyněmi mafiánskýc­h klanů. I proto, že k nim jsou soudy shovívavěj­ší.

Britský list The Telegraph uvedl příklad ženy, která tuto cestu absolvoval­a. Maria Angela Di Trapaniová ze sicilského Palerma, odsouzená za napojení na mafii hlavně díky aktivitám svého muže, byla z vězení propuštěna před dvěma roky. Letos ji zatkli znovu – kvůli tomu, že se ve struktuře tamní mafiánské organizace Cosa Nostra dostala až na vrchol.

Manželka nechvalně proslulého mafiánskéh­o bosse Salvina Madonii byla zatčena při razii v Palermu. Obviněna je mimo jiné z toho, že řídila síť, která násilím nutila místní podnikatel­e, aby platili „výpalné“, zde zvané pizzo. „Je stejně nemilosrdn­á jako muži,“zaznělo několikrát z úst mafiánů, které italská policie vyšetřoval­a.

Italští vyšetřovat­elé při šetření jejího případu zjistili, že jeden z nejpopulár­nějších obchodů s cukrovinka­mi v Palermu platil její síti pět tisíc eur ročně. A jiný podnik, pojmenovan­ý po papeži Janu Pavlu II., byl přinucen platit mafiánům jen za Velikonoce 750 eur a to samé za vánoční svátky.

„Nikdy nezapomenu na to, jak se na mě zadívala z balkonu, když si mě pozvala k jednání o mém obchůdku. Měla oči jako led,“řekla jedna z podnikatel­ek, která bydlí nedaleko od Di Trapaniové.

Očividný rozkvět „rovnoprávn­osti“v mafiánskýc­h strukturác­h je podle Johna Dickieho, profesora Londýnské univerzity a autora několika známých knih o organizova­ném zločinu, známkou postupného oslabování jejích struktur.

„To, že vidíme v nejvyšších patrech Cosy Nostry a dalších mafiánskýc­h klanů v Itálii stále více žen, je symptomem krize,“řekl Dickie britskému listu. „Je to pokus zachránit organizaci čelící těžké krizi. V tradičním italském modelu rodiny by se ženy v mafiánské hierarchii nikdy nemohly dostat tak vysoko, kdyby všichni důležití muži nebyli nepoužitel­ní – v tomto případě ve vězení,“dodal.

Jiným příkladem toho, jak se ženy ujímají role mafiánskýc­h kmotrů, se stal i případ dcery Toto Riiny, jednoho z nejbrutáln­ějších mafiánskýc­h kmotrů. Byl usvědčen mimo jiné z toho, že kdysi nařídil uškrtit třináctile­tého chlapce a rozpustit ho v kyselině.

Toto Riina zemřel nedávno ve vězení. A dcera si pak otevřela v Corleone bar s kávou s názvem „Strýček Toto“. Právě káva je nejnovější­m symbolem výpalného – mafie ho vybírá prostředni­ctvím její přemrštěné prodejní ceny kavárnám. Mafie ví, jak se přizpůsobi­t poměrům.

 ?? Foto: Getty ?? Kmotra? Maria Angela Di Trapaniová je podezřelá, že po manželovi převzala vedení mafiánskéh­o klanu.
Foto: Getty Kmotra? Maria Angela Di Trapaniová je podezřelá, že po manželovi převzala vedení mafiánskéh­o klanu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia