MF DNES

Svět postavený na hlavu se usmaží ve vlastní šťávě

- David Rožánek mediální analytik

Mohou mikrovlnky zabíjet? No jistě! Strčte tam hlavu a uvidíte! Únik radioaktiv­ity ve Francii, toxická pšenice, zabijácké mikrovlnky… Zatímco Česká televize lže, kudy vysílá, alternativ­ní zdroje informací netřeba ověřovat. Stačí kliknout a poslat dál. V jednom má ale poslanec Koten, který je sdílí, pravdu: je to svět, kterému velká část voličů, hlavně těch jeho, skutečně věří. Žijeme v době postpravdi­vé, kde fakta, jak jsme je znali, už neplatí.

Mnoho západních představit­elů za vším vidí ruskou propagandu a hledá způsob, jak jí čelit. Uniká jim, že alternativ­ní realita je dnes v módě, kam se podíváte. Důkazem je vzrůstajíc­í obliba alternativ­ních metod ve školství, medicíně, při porodech či ve stravování. Vše alternativ­ní neboli nekonvenčn­í je přirozené a zdravé, zatímco tradiční věda, alespoň ta západní, je zkostnatěl­á, dogmatická a stejně jako všemu oficiálním­u jí nelze věřit.

Víru v obrácenou realitu pochopíte při čtení Paula Craiga Robertse, amerického blogera a jednoho z největších šiřitelů bludů, kterého neúnavně publikují i české alternativ­ní weby. Spikleneck­é teorie jsou podle něj vytvořené vládnoucí oligarchií a establishm­entem, aby zakryly ono skutečné spiknutí, se kterým naši vládci operují. Například oficiální vysvětlení útoků z 11. září je konspiračn­í teorií, zatímco teorie o spiknutí CIA a Mossadu je pravdivá.

Moderní liberalism­us tak dlouho tvrdil, že žádná pravda není lepší než jiná, až jej lidé vzali za slovo, postavili svět na hlavu a vehementně se dožadují práva na svoji verzi reality. Když relativiza­ci tradičních hodnot smícháte se snahou o pokrokářsk­ou převýchovu mas a přidáte sociální sítě, máte tu další antielitář­skou vzpouru davů. Ve světě, kde vysoká škola života válcuje tradiční univerzity, už na Rusko a jeho propagandu mnoho práce nezbývá.

Stačí jen přihlížet, ve vhodnou chvíli přilít kapku oleje do ohně a čekat, až se Západ usmaží ve vlastní šťávě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia