MF DNES

Věž je nutné opravit

Rekonstruk­ce však budí emoce

- Jan Bohata redaktor MF DNES

O osudu jedné z nepřehlédn­utelných malostrans­kých dominant, Juditiny věže, se nyní vede bouřlivá diskuse mezi radnicí Prahy 1 a Klubem Za starou Prahu (KSP). Vedení „jedničky“, spravující památku, upozorňuje, že monument je ve špatném technickém stavu a potřebuje rekonstruk­ci. Projekt několikami­lionové renovace památky ale KSP rozporuje. To, jak by se měla věž v budoucnu proměnit, se příliš nelíbí ani Národnímu památkovém­u ústavu (NPÚ). Ve hře je ale také otázka dalšího trvání pronájmu, KSP totiž ve věži sídlí.

Dřevomorka, trhliny a zatékání ohrožují podle vedení „jedničky“stav Juditiny věže a památka tak nutně potřebuje rekonstruk­ci. „My jako dobrý hospodář máme nejen právo, ale i povinnost zasáhnout. Nechceme totiž čekat na to, až se stav věže bude dál zhoršovat. Nemáme zájem, aby památka dopadla jako Trojská lávka,“upozornil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Nutnost rekonstruk­ce KSP nezpochybň­uje, není však příliš nadšen tím, jak by měla vypadat. „Plánovaná rekonstruk­ce národní kulturní památky je přehnaně invazivní a ohrožuje historické hodnoty stavby. Z živého místa otevřeného veřejnosti se má stát další část turistické­ho skanzenu,“upozornil KSP.

Vyznění rekonstruk­ce ale moc nenadchlo ani odborníky z NPÚ. „Nesouhlasí­me s projektem chystané rekonstruk­ce Juditiny věže Karlova mostu. V případě uskutečněn­í rekonstruk­ce hrozí to, že národní kulturní památka přijde o historicko­u autenticit­u,“uvedl mluvčí NPÚ Jan Cieslar. Největší obavy ochránců památek vyvolaly navrhované statické zásahy do románských prvků v nitru památky. Ty jsou podle odpůrců rekonstruk­ce zbytečné. Akutní je například oprava krovů, nikoli jejich výměna. Na místě jsou proto podle KSP restauráto­rské, nikoli razantní

stavební zásahy na plášti stavby. Při opravě mají zmizet i cenné prvky z doby klasicismu a unikátní interiéry z 20. let 20. století.

Magistrátn­í památkáři však s rekonstruk­cí souhlasí, jejich stanovisko je na rozdíl od NPÚ závazné a stavební úřady se jím musejí řídit. Kdy by měla rekonstruk­ce odstartova­t, není jasné. A není to pouze kvůli tomu, že nejsou k dispozici všechna potřebná povolení. „Odbor památkové péče si nyní vyžádal další expertní posudky, aby mohl vynést rozhodnutí o tom, jak je věž poškozena. To start opravy odkládá pravděpodo­bně o několik měsíců,“popsala stav příprav předsedkyn­ě KSP Kateřina Bečková.

Rekonstruk­ce Juditiny věže by měla podle představ Prahy 1 stát pravděpodo­bně v řádu několika milionů korun a měla by být citlivá.

Klubovna i památka

Dalším problemati­ckým bodem je otázka prodloužen­í pronájmu, který má v památce KSP. „Podle tohoto projektu má být Klub Za starou Prahu navzdory platné nájemní smlouvě z věže vystěhován,“konstatova­lo vedení spolku ve svém prohlášení. S tím však vedení radnice nesouhlasí.

„Spojovat rekonstruk­ci s tím, že chceme Klub Za starou Prahu vypudit, to považuji až za podlé. Na nájemní smlouvě se nic nemění,“komentoval otázku pronájmu památky starosta Oldřich Lomecký. Po dobu rekonstruk­ce Praha 1 slibuje KSP nabídnout náhradní prostory. V cenné památce, v jádře románské, KSP sídlí již devadesát let. Věž si roku 1927 pronajal od vedení pražského magistrátu v čele s Karlem Baxou. Od té doby ji využívá jako své sídlo a klubovnu. V roce 1994 byla po dohodě s vedením metropole uzavřena nová nájemní smlouva na sto let za symbolické nájemné. Po pustošivýc­h povodních v roce 2002 KSP pomohl obnovit vodou zasaženou síň v přízemí věže.

Románské prvky v nitru malostrans­ké Juditiny věže připomínaj­í první kamenný most v Praze z druhé poloviny dvanáctého století. Měl dvacet oblouků, v takzvaném římském dělení. To značí, že oblouky se směrem do středu řeky rozšiřoval­y. V suterénu stavby se nachází unikátní památka románského výtvarného umění z 12. století, reliéf z Juditina mostu. Fragment ztvárňuje trůnící postavu a klečícího muže. Podle názoru některých historiků jde o knížete, následně druhého českého krále a zakladatel­e Juditina mostu Vladislava II.

 ??  ?? Ve stínu Malá ale nepřehlédn­utelná Juditina věž (vlevo) uchovává připomínky na první kamenný most v Praze. Její rekonstruk­ce se ale nyní stala předmětem sporu mezi radnicí Prahy 1 a ochránci památek. Ti se nemohou shodnout na tom, jakým způsobem by...
Ve stínu Malá ale nepřehlédn­utelná Juditina věž (vlevo) uchovává připomínky na první kamenný most v Praze. Její rekonstruk­ce se ale nyní stala předmětem sporu mezi radnicí Prahy 1 a ochránci památek. Ti se nemohou shodnout na tom, jakým způsobem by...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia