MF DNES

Co se dělo před testem Chrise Frooma

Třásl se, kašlal a čekal na ceremonie. Pak mu lékař navýšil dávku salbutamol­u

- Vzpomínka Tomáš Macek reportér MF DNES

Po 18. etapě Vuelty měl Chris Froome při testu v těle vyšší hladinu salbutamol­u, než pravidla povolují. Hájí se, že užil lék na astma v rámci povolené normy, ale že problém mohly způsobit vnější vlivy. Skutečně to tak bylo? Byl jsem tehdy na Vueltě. Vzpomínky, z nichž některé se zdály být nepodstatn­é, nyní ožívají a propojují se do nových souvislost­í.

Tisková konference s Froomem o volném dni v Logroňu, tři dny před testem. Rychlovka. Řady židliček pro novináře jsou rozestavěn­é ve vestibulu hotelu. Pak mluvčí týmu Sky přivede Frooma, ten deset minut odpovídá a je konec.

Některým kolegům připadá přetížený, skrývá kašel, s nímž často v minulosti bojoval i po etapách. „Nejste nemocný?“ptají se. Zakroutí hlavou. Ovšem byl by blázen, kdyby soupeřům přes média přiznal slabost. O den později ovládne časovku a navýší svůj náskok.

Froomův pomocník David Lopéz tehdy španělské novinářce Ainaře Hernandové vykládá: „Spal jsem na pokoji vedle Chrise a během noci mě budil svým kašlem.“

Sedmnáctá etapa vede na Los Machucos. V celé kauze jde o klíčový den. Froome na jeho konci přizná, že si už na startu připadal prázdný: „Napadlo mě tam, že dnes zaplatím za úsilí v časovce.“Stoupání na Los Machucos je novinkou. Hrbolatý asfalt, zrádné rampy. „Brutální,“okomentuje ho lídr závodu. Navíc ta zima. A potom i déšť. V chladných podmínkách se vždy cítil hůř.

Šest kilometrů před cílem soupeři útočí a Brit nestačí, mezera se zvětšuje. Poprvé za celou Vueltu zjevně trpí, pomocníci z týmu Sky ho „táhnou“do cíle. Protne jej 42 vteřin za Italem Nibalim, na nějž mu celkově zůstává 1:16 minuty k dobru.

Za cílem se Froome třese. Týmy tu nemají své autobusy, protože po úzké silničce by se nahoru nedostaly, jezdci se převlékají v autech. Froome ve vlezlé mlze postává u pódia zabalen do deky a čeká na ceremoniál. Musí si dojít hned pro tři výsostné dresy. Vyhlášení se vleče, zas a znovu kašle. Na tiskové konferenci poté monotónním hlasem tvrdí: „Všechno se bude sčítat. Kdybych se dnes vydal přes míru, další etapy by mi vystavily účet.“

Autem Sky ho vezou z vrcholu do hotelu. Ne, není to právě blízko. Podle Froomovy verze se toho dne jeho astma zhorší natolik, že poslechne radu lékaře týmu Sky, aby si vzal větší dávku salbutamol­u. Takovou, se kterou by se stále vešel do 1000nanogr­amové normy.

Nazítří je v 18. etapě ke klášteru v Liébaně opět vše jinak, obživlý Brit ujíždí Nibalimu a míří k titulu. Za cílem jde už posedmnáct­é během Vuelty na antidoping­ový test, který je pro lídra závodu povinný. Ale tentokrát z něj čistý nevyjde. Vše následujíc­í je hrou lékařů a právníků. Sám musí čekat, zda ho trápení na Los Machucos bude stát mnohem víc než těch 42 vteřin ztráty.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Výjezd na Los Machucos V zimě a dešti zažil Chris Froome krizi. Třásl se i v cíli při čekání na ceremoniál.
Foto: Profimedia.cz Výjezd na Los Machucos V zimě a dešti zažil Chris Froome krizi. Třásl se i v cíli při čekání na ceremoniál.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia