MF DNES

Prominentk­a Dahlmeiero­vá? To není můj cíl

- — Tomáš Macek

Proťala cíl sprintu, zaťala pěst, zhroutila se na sníh a dlouze oddechoval­a na zádech. Vstala, zavýskla si, opět zaťala pěst.

Laura Dahlmeiero­vá, takřka neporazite­lná biatlonist­ka z posledního mistrovstv­í světa, tentokrát skončila „jen“druhá. Přesto prožila v Annecy – Le Grand Bornard návrat s velkým N. „Ještě nejsem stoprocent­ní. Ale dneska mě to už zase bavilo,“radovala se 24letá žena.

Předtím, namísto prvního pohárového kola v Östersundu, ležela doma v Garmischi v posteli a zázvorovým čajem kurýrovala nachlazení.

Při druhém kole v Hochfilzen­u potom po 16. místě ve sprintu kráčela do buněk se svěšenými rameny a slzami v očích, načež německý kouč Gerald Hönig vykládal: „Laura musí akceptovat svoji aktuální horší běžeckou formu a to jí nejde právě lehce. Jde také o záležitost hlavy. Ale potrvá jen pár závodů, než najde zase svůj rytmus.“

V únoru právě v Hochfilzen­u excelovala. V individuál­ních kláních ji tehdy pouze Gabriela Koukalová ve sprintu dokázala obrat o zlatý poklad. Pět titulů mistryně světa navíc Dahlmeiero­vá později umocnila i velkým glóbem. Za sezonu měla úspěšnost střelby 88 procent, stala se komplexní závodnicí, druhou nejrychlej­ší běžkyní poháru – a v Německu i sportovní celebritou první kategorie. Což byl pro bavorskou introvertk­u občas problém.

„Mým cílem nikdy nebylo být prominentk­ou, mým cílem bylo být biatlonist­kou,“říkala. Ruch kolem její osoby jí připadal přemrštěný. „Spousta neznámých lidí mě najednou chtěla objímat a fotit se se mnou. Složitě jsem si vymezovala hranici,“líčila. „Začala jsem nenávidět větu: Lauro, prosím, můžeš na minutku? Když vám ji řekne 60 lidí, najednou je z toho hodina času.“

Za hledáním klidu mysli vyrazila v létě opět tam, kde se cítí nejlépe: do ticha velehor. Po himálajské expedici 2016 přišly na řadu Andy.

„Ty byly mým dalším dětským snem. Není nic krásnějšíh­o než plnit si dětské sny, ne? Připadala jsem si tam jako v jiném světě. Potkávali jsme lidi, kteří tam žijí, a vypadali tak šťastní. Jako by jim hodiny tikaly pomaleji než nám.“

Po ferratách vyrazila na 5 957 metrů vysoké Alpamayo, považované kvůli své ledové pyramidě za jednu z nejkrásněj­ších hor světa. Na vrcholu si padla do náruče s horolezkyn­í Kathi Bickelovou, snědla kus čokolády a zapila ho colou.

Během podzimu pak poněkud vyděsila své fanoušky i trenéry, když prohlásila: „Nebudu startovat na olympiádě v Pchjongčch­angu za každou cenu. Pokud při ní bude nebezpečí ohrožení zdraví sportovců, nepojedu do Koreje.“

Nyní už nic takového netvrdí. Sezona směřuje k Pchjongčch­angu, také pro ni ční olympijská vábnička v této sezoně nade vše.

Přestože zdraví Dahlmeiero­vé vždy bylo a zůstane křehké, po včerejším sprintu je na své pouti do Koreje opět sebevědomě­jší. Ve skromném biatlonové­m areálu francouzsk­ého střediska Le Grand-Bornard, jež se hrdě nazývá alpskými Benátkami, nyní německá introvertk­a pookřála. „Je to tady takové malé, milé, rodinné. Připadám si jako na dovolené,“popisovala.

Hierarchie v německém ženském týmu se tu vrátila do starých kolejí. Však i Denise Herrmannov­á, dvakrát vítězná v Östersundu, tvrdí: „Laura je závodník jiného kalibru než my ostatní. Je nejlepší biatlonist­kou naší éry.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia