MF DNES

Ester I. Povstala nová hrdinka?

-

Zápisník Miroslav Němý reportér MF DNES v Carezze

Vminulých dnech se tu prostřídal déšť s chumelenic­í, zato ve čtvrtek už na italské Dolomity svítilo horské slunce – štíty hor se takřka naparovaly pod modrou oblohou a v těchto idylických kulisách se zrodil výsledek, na který Česko čekalo až do 14. prosince. První triumf olympijské sezony. „Je to strašná čest,“pronesla Ester Ledecká.

Ani s bolavými zády bojující rychlobrus­lařská triumfátor­ka Martina Sáblíková, ani toho času nezávodící biatlonist­ka Gabriela Koukalová, ani obhájkyně snowboardo­vého zlata Eva Samková, která si ve středu vyhodila rameno. První „zlatou“má 22letá univerzálk­a Ester.

Po nedávném výtečném 7. místě ve sjezdu na lyžích přidala na „prkně“na úvod Světového poháru výhru v obřím slalomu, ve své olympijské disciplíně pro Pchjongčch­ang 2018. „Pozdravuju všechny, co mi drželi pěsti štěstí. Je to hezké, ale myslím, že zlatých bude od holek brzo víc. Jsou šikovné,“řekla. Ona rozhodně taktéž. Ledecká už už sviští mezi sportovní elitu Česka. Vzhledem ke zmíněným strastem hvězd výpravy pro (ba dokonce dobýt zlatý hattrick, pokud by chtěla snít opravdu ve velkém).

Její nejbližší dál neustále chrastí kasičkou, do níž se za výraz „olympiáda“platí pětieurová pokuta. „Dávejte si bacha!“hrozila v žertu v Carezze i novinářům. Buď jak buď, tenhle výraz bude v okolí Ledecké znít čím dál hlasitěji, jako ozvěna v Dolomitech.

V únoru totiž v Jižní Koreji bude – půjde-li vše dál podle plánu – favoritkou nejen na medaili, ale nejspíš i na zlato.

Tak jako Sáblíková či Koukalová, když jsou v nejlepším rozpoložen­í.

„Něco jsem zaslechla a doufám, že to není moc vážné,“říká o obtížích tradičních ženských hvězd výpravy. „Doufám, že se dají do kupy. Tohle je prostě smůla aje jedno, jestli jde o olympijsko­u nebo jinou sezonu, nebo jestli máte jet na dovolenou. Pokaždé to je smutné. Ale takhle je to smutné pro celý národ.“Na druhou stranu můžou povstat nové hrdinky.

Pozdravuju všechny, co mi drželi pěsti štěstí. Ale zlatých bude brzo víc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia