MF DNES

Pořád hýbej nožičkama, říká si Němec a hlásí se o Koreu

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Myslel, že svůj příběh v národním týmu už dopsal. Ve středu večer ale v reprezenta­čním dresu po víc než dvou letech vjel do rozburácen­é O2 areny, sundal rukavici a dlaní polaskal led.

„Nikdy jsem neřekl, že končím,“podotýká hokejový obránce Ondřej Němec, jehož palivem je teď záře olympijské­ho ohně v dáli. „Olympiáda je lákadlo, nejvíce, co může být. A všichni jsou tady, aby ukázali, že právě oni si nominaci zaslouží.“

Výkonem proti Finsku, které Češi přetlačili 3:2 v prodloužen­í, se o letenku do Koreje třiatřicet­iletý mazák výrazně přihlásil. Byť Němec

I proto ve čtvrtek v Carezze ještě ráno trénovala. „Byla hodně disciplino­vaná, měla výborné provedení. Skvěle si vedla ve spodní části trati, což očividně řadě jiných dělalo problémy,“spokojeně říkal její nový americký snowboardo­vý trenér Justin Reiter. „Z pohledu techniky ještě musím pracovat na pár věcech, ale byl to skvělý den.“ zprvu chyboval, postupně vynikal. Věřil si, nepanikaři­l, střílel. Anebo překvapil a vymyslel chytrý pas. Zkrátka prototyp ofenzivníh­o beka, jehož reprezenta­ce postrádá.

Pozornější divák si všiml, že Němec i bez puku neúnavně kmital nohama, u útočné modré čáry manévroval, nabízel se. „ Člověk si říká, že musí pořád hejbat nožičkama,“zavtipkuje opora Komety Brno.

Do extraligy se světový šampion z roku 2010 vrátil loni v létě po šesti letech v KHL. „Ráno přijdu do kabiny, sednu si, jen poslouchám legrácky a pošťuchová­ní, bavím se a mám úsměv na rtu. Tohle je to, co mi v Rusku chybělo,“zopakoval několikrát Němec.

Ale nenechte se ošálit. Někdejší zadák pražského Lva, Atlantu Mytišči Pchjongčch­ang vlastně ani nepřekvapí, že premiérově uspěla právě ona. A to může v blízké Cortině d‘Ampezzo dnes a zítra vítězit znovu nebo Čerepovce se dokáže i pořádně vytočit. Na jaře se při spanilém letu Komety za titulem při drobném semifinálo­vém zadrhnutí proti Hradci Králové naštval a vztekle třískl hokejkou tak, že mu úlomek hole způsobil tržnou ránu u levého oka.

Na Paříž se necítil

Ta momentka jako by ilustroval­a, jaký má Němec pro hokej stále zápal. Obdobné odhodlání či zarputilos­t kouči Jandačovi chybí u mladších reprezenta­čních kandidátů. I proto na olympijsko­u generálku – turnaj Channel One Cup, v němž dnes Čechy od 17.30 v Moskvě prověří Kanada pozval Jandač protřelé třicátníky Zbyňka Michálka nebo Martina Růžičku, jenž v útoku proti Finsku zazářil hattrickem.

Dvě ze tří tref třinecký kanonýr zaznamenal v přesilovká­ch, kterým šéfoval další matador Martin Erat. „Režíruje si to v Kometě a režíruje to i tady. Vždy má svou vizi,“říká Němec o brněnském spoluhráči. „Zabere to nějaký čas, ale ty dvě přesilovky jsme pak využili, jak jsme chtěli,“liboval si produktivn­í zadák, jenž si při vítězné trefě zapsal asistenci.

Spolupráce Němec–Erat v reprezenta­čním provedení mohla fungovat už na šampionátu v Paříži. Dobití harcovníci ale s díky odmítli. „V play-off jsem měl otřes mozku a necítil jsem se, že bych vydržel tak dlouhý turnaj. Proto jsem se tehdy omluvil,“líčí Němec.

Do Koreje by se omlouval tuze nerad...

 ?? Foto: MAFRA ?? Zpátky v reprezenta­ci Obránce Ondřej Němec hrál naposledy na mistrovstv­í světa 2015.
Foto: MAFRA Zpátky v reprezenta­ci Obránce Ondřej Němec hrál naposledy na mistrovstv­í světa 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia