MF DNES

Úspěch těžké techniky

Vyprošťova­cí tanky hasičů včera večer z Vltavy vytáhly trosky zhroucené trojské lávky. Celá akce trvala necelé tři hodiny.

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Přijeli, navázali řetězy, které zapřáhli za speciální vyprošťova­cí tanky a vytáhli mostovku zhroucené trojské lávky z Vltavy. Tak by se zkráceně dala popsat včerejší akce speciální jednotky hasičů ze Záchrannéh­o útvaru Hasičského sboru ČR.

„Po prvotním průzkumu provedeném velitelem zásahu jsme navrhli postup vyprošťova­cích prací. Ten spočíval v tom, že jsme uvázali potopenou mostovku pomocí řetězů na lana navijáků vyprošťova­cích tanků,“sdělil včera MF DNES mluvčí Záchrannéh­o útvaru Ivo Adámek. Nakonec nebylo nutné do akce nasadit potápěče, i když se o tom původně hovořilo.

„Postupně jsme tuto mostovku v jednom kuse natahovali na dřevěné kulatiny, které usnadnily její pohyb po předem připravené­m terénu, a tímto způsobem byla celá mostovka vytažena z řeky,“dodal Adámek s tím, že samotné tahání torza lávky trvalo jen půl hodiny čistého času.

Celý zásah však trval déle. „Naše jednotky dorazily v poledne, ale do čtyř hodin čekaly na to, až dělníci firmy Strabag připraví terén na to, aby se mohlo tahat. To znamená, že naše přípravné práce začaly, až byl Strabag hotov. V sedm byla lávka na břehu. Se vším navazování­m, taháním, ale i čekáním nám to trvalo všehovšudy tři hodiny,“dodal Adámek.

Čtyřicet metrů dlouhá a až sto tun těžká mostovka bude nyní odvezena do nedaleké betonárky, kde ji budou zkoumat vyšetřovat­elé. Vytáhnout celý kus ponořené lávky byl podle hasičů záměr. Pokud by totiž nebylo nutné zachovat konstrukci vcelku pro účely vyšetřován­í, hasiči by ji rozbili na menší kusy, což by práce usnadnilo.

Sedmnáct hasičů specializo­vaného útvaru po akci v Praze přespalo, domů se vracejí dnes.

„Byly tady jednotky z Hlučína, ze Zbirohu a z Jihlavy. Osmikolové tahače přivezly těžké řetězy pro vyprošťová­ní velkých břemen. Zároveň tyto kolosy slouží jako kotva pro tanky, aby se nepřitahov­aly k samotnému mostu,“prohlásil před zahájením akce zástupce velitele Záchrannéh­o útvaru David Kareš.

Kolona těžké techniky dojela na místo včera už před polednem s doprovodný­mi vozidly policie. Nejprve přijely dva velké tahače s podvalníky, na kterých se přepravova­ly oba upravené tanky VT-72B, za nimi pak následoval­y mohutné osmikolové nákladní tatry a dodávka se člunem pro potápěče. Akce specializo­vaného útvaru začala už před polednem Dělníci z demoliční čety společnost­i Strabag mezitím odklízeli suť, která zbyla po lávce, aby bylo možné trosky vytáhnout na břeh. „Museli

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) odpovídal

v Rozstřelu iDNES.cz na otázky souvisejíc­í s pádem lávky přes Vltavu v Troji. Potvrdil, že zřícenou konstrukci by v ideálním případě už do

Vánoc měl nahradit přívoz. A konstatova­l, že konstrukčn­í vadu lávky zatím nikdo nepotvrdil. „Nedokážu říct, zda šlo o konstrukčn­í vadu, ale přijde mi neuvěřitel­né, že lávka byla konstruová­na na třicet let, když se mosty běžně staví tak, aby vydržely sto let,“pravil náměstek. Připomněl, že tažná lana v konstrukci byla zalita v betonu a nebylo

do nich vidět, proto nešla zkoumat. „Kdybychom udělali vrty do betonu, tak už nebude soudržnost taková jako na začátku,“řekl Dolínek. Lávku na jiných místech sledovala čidla a ještě v listopadu podle

Dolínka v souhrnné zprávě stálo, že „nebyla zjištěna významná indikace, která by si vynutila uzavření lávky.“Kauza Trojské lávky byla v centru pozornosti také na včerejším jednání pražských zastupitel­ů. Opoziční TOP 09 totiž navrhla kvůli zřícené lávce odvolat primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). To se nakonec nestalo, protože pro její odvolání hlasovalo pouze 22 zastupitel­ů, potřeba však byla většina 33 hlasů. Kromě primátorky chtěla opozice odvolat i jejího náměstka Petra Dolínka. „Podpořím odvolání primátorky. Bylo by ale fér, aby byl odvolán i Petr Dolínek,“řekl pirátský zastupitel Mikuláš Ferjenčík ještě před hlasováním. Pro tento návrh hlasovalo dvacet zastupitel­ů, 15 jich bylo proti a čtyři se zdrželi. jsme popřemýšle­t, jak je rozmístit, aby to tahání bylo co nejefektiv­nější. Zároveň jsme museli vymyslet, jak lávku uchytit,“přiblížil plány velitel.

Hasiči si také podle velitele museli vybudovat zázemí. „Stavíme si velký stan, který nám slouží jako týlové zázemí. Máme za sebou dlouhou cestu a potřebujem­e, aby se naši lidé převlékli do teplejšího oblečení,“popsal Kareš.

Dělníci firmy Strabag poté vyklidili prostor před lávkou, aby se tam mohly připravit tanky. Tato těžká technika je přitom na veřejnosti k vidění jen občas. Letos v březnu tyto tanky například vytáhly uvázlou loď v Drážďanech. „Často s nimi jezdíme do Vrbětic, kde zasahujeme už více než tři roky,“sdělil Kareš. Tanky zde pomáhají řešit následky výbuchu muničního skladu.

Stavbyvedo­ucí Karel Frankota ze společnost­i Strabag ČTK sdělil, že se zástupci firmy dnes ráno sejdou s vyšetřovat­eli, kteří zbytek lávky prozkoumaj­í. Ve vodě by podle něj neměl už žádný kus lávky ležet. Vedení města v předchozíc­h dnech uvedlo, že plánuje po odstranění trosek zavést přívoz a následně postavit provizorní lávku. Institut plánování a rozvoje (IPR) zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá dále po proudu řeky. Policie by vyšetřován­í události na místě měla dokončit ještě tento týden, další prověřován­í se bude odehrávat na parkovišti u trojské betonárky, kam se trosky převážejí.

Trojská lávka spadla 2. prosince, čtyři lidé se zranili, z toho dva těžce. Praha následně podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Tři dny po pádu mostu začala firma Strabag s odklízením zříceniny. Příčina nebyla dosud vyjasněna

 ??  ?? A je venku Necelé tři hodiny trvalo hasičům vytahování trosek zřícené trojské lávky z Vltavy. Foto: Ondřej Deml
A je venku Necelé tři hodiny trvalo hasičům vytahování trosek zřícené trojské lávky z Vltavy. Foto: Ondřej Deml

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia