MF DNES

Pohled do soukromí nabízí Voyeurův motel

- Vladimíra Šumberová redaktorka MF DNES

Představte si experiment. V obyčejném motelu se přes patnáct let střídají hosté, aniž by tušili, že je falešnými větracími průchody sleduje zanícený voyeur. Voyeur, který svým pozorování­m nejenže ukájí vlastní potřeby, ale zároveň se pasuje do role zapisovate­le, statistika a soudce společensk­ých norem, zvyků, mravů i neřestí. Ačkoli víc než mimomanžel­ský sex ho irituje, když si hosté utírají mastné ruce do prostěradl­a.

Majitel motelu Gerard Foos je skutečnou postavou, z jeho záznamů vychází kniha amerického novináře Gaye Talese nazvaná Voyeurův motel. Vyprávění začíná v roce 1980, kdy Foos oslovil Talese, aby se s ním o své zkušenosti i poznatky soukromě podělil, a končí v roce 2015, kdy je motel po již několikeré změně majitelů, kteří o účelu zabedněnýc­h průduchů neměli tušení, srovnán se zemí. Spisovatel pak porušil slib mlčenlivos­ti a formou narativníh­o žurnalismu sepsal příběh neobyčejné historie domu i voyerova osudu.

Dílo na pomezí literatury faktu, erotického románu a kroniky lidských slabostí vyšlo v Americe v loňském roce a patří mezi autorovy nejoceňova­nější knihy – práva na zfilmování byla již prodána Stevenu Spielbergo­vi. V éře reality show jde o unikát: protagonis­té netuší, že jsou pozorováni, a tak se chovají naprosto přirozeně – hádají se, milují, sebeuspoko­jují či k nelibosti majitele motelu močí do umyvadla. Přicházejí sem nejrůznějš­í typy lidí, majitel se stává svědkem párových šarvátek, sexu válečných invalidů, sourozenec­kého incestu, lesbické lásky i vraždy. Vyrůstá v experta na lidskou hygienu, podrobuje své hosty různým zkouškám čestnosti. A vyšším cílem jeho šmíráctví je snaha poznat komplexní otázku lidského soukromí.

Gay Talese je stylově strohý a fakta mají pro něj stěžejní roli. Proto upozorňuje na možné nepřesnost­i ve voyeurově deníku i ve vyprávění událostí, kterým byl údajně přítomen. Celé dílo v překladu Tomáše Bíly je zpočátku sice vzrušující, během čtení však spíše depresivní, občas nechutné a svým způsobem nudné. Co by bylo před čtvrt stoletím objevnou senzací, působí v 21. století jako historické pojednání o lidském soukromí a sexualitě určité doby a postrádá pro dnešního čtenáře větší míru překvapení. Snad až na dva muže, z nichž mladší sváděl staršího hrou na jehňátko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia