MF DNES

Madonně ze záznamu chybí blyštivé koncertní pozlátko

Záznam koncertu ze Sydney v rámci Rebel Heart Tour přináší stejnou show, jakou si mohlo užít i pražské publikum. Bez videa to však není ono.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Dva roky od okamžiku, kdy Madonna odehrála v Praze svou zatím poslední tuzemskou show, vychází záznam z téhož turné k desce Rebel Heart také jako koncertní CD. Záznam pořízený v Allphones Areně v australské­m Sydney je téměř identický s tím, co zažili diváci v pražské O2 areně. Takže lze zavzpomína­t.

Zase plno basů

Album Rebel Heart Tour je živák se vším všudy, takže písničky začínají i končí potleskem publika a projevy nadšení se tu a tam ozývají i do muziky. V Like a Virgin například aréna zpívá spolu s Madonnou a dodává nahrávce patřičnou atmosféru. Pro milovníky audiofilsk­y vyčištěné muziky to není, ale fanoušek, který třeba koncert nestihl, si to vychutná právě v téhle rovině.

Koncertní záznam vychází i na DVD a Blu-rayi, ale pokud zůstaneme u samotného alba, pak mu bohužel schází zásadní prvek Madonninýc­h show – všechna ta světla a cingrlátka, která spolu s tanečníky tvoří větší část zážitku. Větší než hudba, což je prostě fakt. Madonna předloni v Praze prokázala, že navzdory odsudkům dokáže zpívat, i když se její vokál většinou utápěl v diskotékov­ě namíchaném doprovodné­m zvuku. Ale kdo si chce užít Madonnin koncert v celé jeho bombastick­é poloze, na pouhém zvukovém nosiči ostrouhá. Pestrobare­vná show prostě bude chybět.

Nicméně alespoň problémy s nevyrovnan­ým zvukem jsou na desce jakžtakž odstraněné. Zpěvu je rozumět, je umístěný tak, aby byl slyšet, ale zvuk je pořád plný basů natolik, že se posluchač může právem bát, jestli mu nezačnou reprodukto­ry poskakovat. A pouštět si záznam z Rebel Heart Tour hlasitěji do sluchátek je na hranici hazardován­í se zdravím.

Bez křížů a banánů

Madonna se na koncertech místy doprovázel­a na kytaru nebo i ukulele. S ukulele také odehrála La vie en rose od Edith Piaf, která je nejněžnějš­ím kouskem celé hodinu a čtyřicet minut dlouhé nahrávky. Opět, stejně jako tomu bylo na koncertu, ač při pouhém poslechu chybí ten kontrast a lehká úleva, když hodinu předtím divák sleduje jeptišky vrtící zadkem a další exhibice včetně rádoby provokativ­ních křížů a jednoznačn­ě lascivních banánů.

Madonna vydala docela věrný otisk svého posledního turné, který ve své albové podobě přináší očekávatel­ná omezení i odhadnutel­né výhody dobře pořízeného záznamu. Nekoná se tedy žádné velké překvapení, ale pro fanoušky to je cenná památka na absolvovan­ý zážitek. Rozhodně lepší než roztřesená videa z mobilních telefonů.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Madonna v Česku Zpěvačka přivezla svoje turné k desce Rebel Heart také do Prahy. V O2 areně vystoupila 7. listopadu 2015.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Madonna v Česku Zpěvačka přivezla svoje turné k desce Rebel Heart také do Prahy. V O2 areně vystoupila 7. listopadu 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia