MF DNES

ABY BABIČKY NEBYLY o Vánocích samy

Samozřejmě nejen babičky, ale ani dědečkové. O to se starají v organizaci Život 90. A o to bychom se měli starat všichni.

- Text: ALENA BARTOŠOVÁ Foto: ŽIVOT 90 alena.bartosova@mfdnes.cz

Jakou nejdelší dobu jste byly samy doma, milé děti? Dvě hodiny? Tři? A teď si představte, že mezi námi žijí staří lidé, kteří jsou doma sami celé roky. S nikým nebydlí, s nikým nemluví, nikdo za nimi nechodí. Jsou úplně sami. Musí být smutní, viďte?

Těmito slovy omráčil děti z pražské Základní školy Malostrans­ká Jan Lorman, ředitel organizace Život 90, když na začátku adventu zahajoval projekt Dopisy od Ježíšků. „Samota seniorů je fenomén, který zesiluje před každými vánočními svátky. Jen na naši linku důvěry Senior telefon se od začátku letošního listopadu dovolalo dvakrát více seniorů řešících osamělost než v předchozíc­h měsících,“poukázal.

Proto Život 90 navázal spolupráci s pražskými základními školami. Žáčci prvního stupně píší a zdobí vánoční přání, která pak poputují do schránek konkrétním vybraným opuštěným seniorům. „Oni se pak nebudou cítit tak osamělí, uděláte jim obrovskou radost,“děkoval dětem ředitel Lorman.

Nahlédněte do jejich dopisů: „Milá Jindřiško, moc bych chtěla, aby ses měla dobře...“„Milá Jitko, zajímá mě, co děláš, a doufám, že máš hezké sny...“„Milá Věruško, ráda bych vás viděla a přeju vám, abyste dlouho žila...“„Milá Vladimíro, přeju vám hodně radosti a smíchu...“Bětka, Ema, Šimon, Martin, Hynek a zkrátka všichni, kdo v Životě 90 zdobili svoje přání, vyprávěli i o svých vlastních babičkách. Jak s nimi chodí v létě na hřiště, na podzim na kaštany a co jim asi letos nadělí Ježíšek, když jsou tak hodné. Všechny ale nejsou svými vnoučaty a příbuznými tak opečovávan­é. „Častým důvodem osamělosti je nezájem blízkých,“tvrdí Lorman.

Život 90 organizuje i Vánoční projížďku Prahou. Každý rok vypraví asi dvacet autobusů a povyzvedáv­ají stovky seniorů zejména z Prahy a okolí. Odvezou je na Hradčany, Staroměsts­ké náměstí, Břevnov, Vítkov a mladí dobrovolní­ci pomůžou seniorům, kteří mají zdravotní problém, hůře se pohybují a podobně, aby nasáli co nejvíc z krásně nazdobenéh­o a rozzářenéh­o hlavního města... Napadá mě: Co kdyby každá rodina zorganizov­ala pro svoje prarodiče něco takhle pěkného? A proč by vlastně nemohly i naše (vaše) děti napsat babičce a dědečkovi dopis, který je potěší?

Organizace chystá něco přímo i na Štědrý večer: vánoční sešlost pro staré lidi, kteří by jinak byli sami doma. Nemůže samozřejmě pozvat na rybí polévku a kapra úplně všechny, kteří by to ocenili, a tak si dovolím vyzvat všechny milé čtenáře, aby nenechali o Vánocích svoje nejstarší příbuzné samotné. Víte, jak to na světě chodí: když uděláte někomu radost, vrátí se vám dvojnásob.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia