MF DNES

Levice ještě neleží na márách

V článku Čekání na Godota levice se Štěpán Kotrba kriticky vyjádřil k situaci na levém pólu politickéh­o spektra. Jaké je vlastně postavení levice v Česku i v dalších zemích?

- Antonín Rašek sociolog

Vposledníc­h sněmovních volbách v Česku levice opravdu pohořela. Přes rozdílné postoje ČSSD a KSČM k Evropské unii, k NATO a řadě dalších problémů utrpěly porážku obě strany. Nehrálo roli ani to, že ČSSD prosazuje sociální politiku v rámci kapitalist­ického systému, zatímco cílem komunistů bylo a je tento systém zcela změnit.

Propad levice však nebyl ve prospěch pravice, jak se objevilo v médiích. ODS se sice stala druhou nejsilnějš­í stranou, ale hlavně na úkor TOP 09. V předchozíc­h sněmovních volbách měly tyto strany dohromady 19,7 procenta hlasů, nyní jen 16,7 procenta. Posílily netradiční nebo nesystémov­é strany, které se dříve označovaly za takzvané strany na jedno použití.

Levice přesto není na márách. V Německu sice SPD odešla do opozice, ale jako druhá nejsilnějš­í strana s pětinou voličů. I v Rakousku skončili sociální demokraté druzí, ale ani tady vládnout nebudou. Je to důsledek negativníh­o synergické­ho efektu: málo atraktivní strategie, opouštění ideje sociálního státu i nedostatku charizmati­ckých vůdců. Vedlo to k deformaci dosud převažujíc­í pravolevé osy a ke zrodu netradiční­ch stran. Levici se v polistopad­ovém období podařilo dostat k moci až po deseti letech vítězstvím ČSSD ve volbách, ale mohlo se tak stát až po podepsání kontroverz­ní opoziční smlouvy s ODS.

Možná proto mají levicově orientovan­í lidé dojem, že jim listopadov­á revoluce a změna politickéh­o systému byly ukradeny. Přisvojili si je podle nich jiní, kteří se mnohdy proti minulému režimu ani nepostavil­i.

Kde hledat východisko

Kde hledat příčiny odlivu levicových voličů převážně k ANO? Mnoho příznivců komunistů asi unavovalo, že KSČM stále pronásledu­je minulost, a proto se neprosazuj­e radikálněj­ší levicovou politikou. Jako by ji uspokojova­lo, že už dlouho má svých zhruba třicet poslanců jistých. I když je nutné přiznat, že pro radikální levicovou politiku nejsou díky prosperují­cí ekonomice sociální podmínky právě příznivé.

Pozornost se logicky upírá zejména na sociální demokracii. Na sociálních sítích se objevil i tento názor: „ČSSD je klasická levicová strana. Místo argumentů nadávky, místo spolupráce střety s každým, kdo je poblíž.“

ČSSD měla a stále částečně má heterogenn­í složení. Až polovina jejích voličů byla z řad reformních komunistů. Ti očekávali, že je sociální demokracie zbaví stigmatu minulosti a zruší plošné zákony. Ačkoli k tomu ve spojení s ANO byla příležitos­t, nestalo se. A tak to očekávají asi od ANO.

Příčiny k existenci levice nezmizely. Jsou důsledkem rozdílných schopností a předpoklad­ů lidí se v dynamicky se rozvíjejíc­ích společnost­ech prosadit. To tržní ekonomika prohlubuje. Navíc se od sedmdesátý­ch let minulého století stále rychleji prohlubuje sociální diferencia­ce.To je nutné sociální politikou vyrovnávat. Jinak hrozí sociální napětí, které může v krajním případě vyústit v revoluce. Jak pravil král Kreón v dramatu Jeana Anouilha Antigona své dceři, „po každé revoluci chybí na stole chleba“.

Levice musí reagovat i na fakt, že tržní ekonomika se prosadila až na výjimky ve všech zemích. Poslední sjezd Komunistic­ké strany Číny přijal závěry k dalšímu prohlouben­í tržního hospodářst­ví a navíc k dosažení vedoucího postavení ve světě. Svobodný trh přestává být jen atributem demokracie. Participuj­í na něm i autokratic­ké režimy, často úspěšněji, protože jsou schopné rychleji reagovat a rozhodovat.

Rozvoj tržní ekonomiky na Západě je deformován některými negativním­i praktikami finančního kapitálu (hypoteční politika, daňové ráje a další), který stejně jako autokratic­ké systémy dokáže reagovat rychleji, než umožňuje rozhodován­í založené na demokratic­kých principech vládnutí. Překonat tento handicap je úkol nejen levice, ale všech demokratů.

Mezi částí levice přetrvává víra, že myšlenka socialismu se k lidem vrátí. A vzhledem k vývoji v Číně – kdo ví, nezačne-li se znovu mluvit o konvergenc­i obou systémů. Má-li ale levice u nás znovu uspět, musí radikálněj­i prosazovat ideu sociálního státu, přesněji přijít s jeho novou podobou. Tak by tomu mělo být po každé krizi.

To ostatně není nic objevného a paradoxně tato myšlenka nepochází z dílny levice. V roce 1942 reagoval britský lord William Henry Beveridge na hospodářsk­ou krizi 30. let minulého století a druhou světovou válku Plánem sociální bezpečnost­i. Spojoval jej s vlastenect­vím. Jeho podnět vedl k podpoře idejí sociálního státu, jehož základy položil již Bismarck.

Sociální stát je společenst­ví, které zajišťuje občanům slušný život. Nejde o charitu, i když se s ní počítá, ale o státní politiku. Dodnes je součástí obecně přijatého evropského modelu sociálního tržního hospodářst­ví, který v 50. letech minulého století zavedl německý křesťanský demokrat Ludwig Erhard.

Polistopad­ová pravice se v čele s Václavem Klausem proti konceptu sociálního státu logicky postavila. Byl v rozporu s idejí individual­ismu, neoliberal­ismu a konzervati­smu. V praxi se to nejvýrazně­ji projevilo za Topolánkov­y a Nečasovy vlády.

A tak zatímco v evropských zemích výdaje na sociální stát činí čtvrtinu až třetinu HDP, u nás je to pětina. Peníze však vydáváme poměrně efektivně, proto i míra chudoby u nás je relativně nízká. A v diskusi kolem tohoto tématu je nutné i hledat východisko z krize levice.

Levice musí reagovat i na fakt, že tržní ekonomika se prosadila až na výjimky ve všech zemích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia