MF DNES

Jaký je život po boku Ester

Tým, který táhne vzhůru všeumělku Ledeckou

-

Miroslav Němý reportér MF DNES v Itálii

ádherné vrcholky hor na obou stranách Atlantiku, odlesky slávy, čas strávený v pohádkovo-kýčovitých sceneriích. Ale také měsíce mimo domov, kočovný život, mráz zalezlý za nehty.

To vše je život s Ester Ledeckou, hvězdou konce roku 2017. A málokdo ho zná lépe než tihle dva.

„Jako byste s někým byli 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Vždycky přijdou nějaké momenty, kdy už je to těžké. Ale je tam spousta krásných chvil,“líčí Petr Kouřil. „Jsem strašně vděčný, že jsem tu příležitos­t dostal. I když je toho často hodně, tohle budou asi ty momenty, na které budu vzpomínat dlouho.“

Říkal to poté, co Ledecká dobyla v Cortině d’Ampezzo druhý triumf ve Světovém poháru ve dvou dnech; v obřím slalomu ve snowboardi­ngu, olympijské disciplíně.

Když po úspěších pokaždé děkuje okolí, zní to od ní upřímně. A často zmíní dvě přezdívky, takže zde je rozšifrová­ní pro příště: Olsen, to je právě Kouřil, její servisman – a Kubka značí Jakuba Marka, fyzioterap­euta. Tahle dvojka doprovází snowboardo­vo-lyžařskou princeznu pořád, bez ohledu na sport. A jsou sehraní. Jak by také ne. „Už jsme si na sebe zvykli, nějak fungujeme a není to problém,“usmívá se Marek. „Už ani nemusíme mluvit. Třeba na lehátku nemluvíme. Jen se podívá – a víme.“

Jankova dcera? Ne, táta Ester

Lidí se kolem ní samozřejmě pohybuje hodně, třeba tito. Spoustu práce zastane maminka Zuzana; s bývalou krasobrusl­ařkou mají velmi blízký vztah. Na lyžích ji cepují Tomáš Bank a nově i jeho bratr Ondřej. Na snowboardu „Tým Ester“poté, co Ital Erich Pramsohler nemůže jezdit kvůli zdravotním potížím, angažoval Američana Justina Reitera, bývalého vicemistra světa. Kondiční přípravě šéfuje její děda, slavný českoslove­nský hokejista Jan Klapáč.

Ale jen zmíněné duo je všude. Pozorují tak zblízka změny i cíle, které má ambiciózní Ledecká tak vysoko, jako když jste tento týden vzhlédli vstříc štítům Dolomit.

S Markem pracují na tom, aby různá cvičení zocelila tělo Ledecké,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia