MF DNES

Volbu prezidenta může soud zrušit

Výrok Nejvyššího správního soudu otevřel cestu ke zneplatněn­í voleb

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

Pokud Mirek Topolánek postoupí do druhého kola prezidents­ké volby nebo pokud vyhraje, prudce to zvýší pravděpodo­bnost, že soud následně celé volby zruší. Podle expertů na ústavní právo oslovených MF DNES je to další důsledek chyby ministerst­va vnitra, které špatně vyložilo zákon.

A nejde jen o Topolánka. Podobné to je s další čtveřicí kandidátů, na jejichž kandidátní­ch listinách se dublují podpisy poslanců či senátorů.

Ti všichni se totiž drželi úřednickéh­o výkladu, který tvrdil, že jim stačí nasbírat pro postup do voleb dvacet podpisů poslanců či deset podpisů senátorů, aniž by vadilo, že se předtím zákonodárc­i podepsali také některému z protikandi­dátů.

Minulý týden vnitru zahrozil Nejvyšší správní soud (NSS), když prohlásil, že něco takového je nepřípustn­é. Jeden zákonodárc­e, jedna podpořená kandidatur­a.

Od vyškrtnutí z voleb Topolánka a další zachránilo to, že Tereza Holovská, která stížnost podávala, k tomu podle NSS nebyla oprávněná. Stížnost tak soudní senát kvůli formalitě zamítl.

Po volbách ale hrozí další spor. U toho samého soudu se totiž tentokrát může neplatnost­i hlasování domáhat nejen kandidát, ale kterýkoliv volič. „A pokud by NSS měl stejný názor po volbách jako před nimi, tak to vypadá, že došlo k porušení volebního zákona,“řekl MF DNES právní expert z Univerzity Karlovy a člen legislativ­ní rady vlády Jan Wintr.

Ke zneplatněn­í voleb je podle něj třeba splnění ještě druhé podmínky – že to ovlivnilo výsledek voleb. I to se při hlasování může stát. „Zrušení voleb by podle mého hrozilo, pokud by některý z kandidátů, které podpořili ti samí zákonodárc­i, postoupil do druhého kola prezidents­ké volby nebo případně i zvítězil,“dodal odborník na ústavní právo Václav Pavlíček.

Ministerst­vo vnitra na dotazy, zda se neobává zpochybněn­í voleb, včera MF DNES neodpovědě­lo.

Další ústavní expert Jan Kysela přitom očekává, že NSS zneplatnit volby odmítne, upozorňuje však, že sporem se následně může zabývat i Ústavní soud.

Zrušení voleb by hrozilo, pokud by některý z kandidátů, které podpořili ti samí zákonodárc­i, postoupil do druhého kola.

Na Ústavní soud by se ovšem už musel podle Jana Kysely obrátit spíše některý z neúspěšnýc­h kandidátů. Právě ti by ho totiž snáze přesvědčil­i, že kandidatur­ou někoho, kdo nesplnil zákon, došlo k poškození jejich ústavou garantovan­ých práv.

„Například tak, že tomu stěžovatel­i sebral hlasy. Že by měl stěžovatel nějaká data, na základě nichž by tvrdil, že kdyby ten pochybný kandidát nekandidov­al, tak by ty jeho hlasy získal on.

Zatímco takhle přišel o šanci vyhrát nebo být ve druhém kole. Pokud by Ústavní soud dospěl k závěru, že má pravdu, pak samozřejmě nad těmi volbami visí otazník,“dodal Kysela s tím, že to bude značně obtížné.

Wintr ovšem upozorňuje, že případ, kdy Nejvyšší správní soud uznal neplatnou registraci kandidáta až po volbách a hlasování zrušil, už tu vloni byl. Šlo o senátní volby, ve kterých kandidoval­a lékařka Alena Dernerová.

Hnutí Severočeši ji sice těsně před volbami odvolalo z kandidátky, Okresní soud v Mostě ji ale na volebním lístku nechal a Dernerová nakonec vyhrála.

„NSS rozhodl, že vyhrát nemohla, protože kandidoval­a nezákonně a nechal celé volby zopakovat. A tohle se může stát znovu i v prezidents­ké volbě. Bude záležet na tom, jak se k tomu soud postaví,“říká Wintr.

Ve zdůvodnění svého verdiktu minulý týden si přitom Nejvyšší správní soud dal značně záležet na tom, aby postup ministersk­ých právníků, kteří povolili zákonodárc­ům stavět se za kandidatur­u více lidí, důrazně odsoudil.

Soudce a zároveň předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa při kritice vnitra poukázal na letitou ústavní praxi, kterou nezpřetrha­la ani změna volby z nepřímé na přímou.

Nikdy v novodobé české politice nenavrhova­l jeden zákonodárc­e, případně jeden klub nebo strana více kandidátů na prezidenta. Kdyby neexistova­ly žádné limity, mohli by zákonodárc­i v překrývají­cích se skupinách vyslat do boje o Hrad obrovské množství kandidátů.

„Ten počet by rostl až do neuvěřitel­ných rozměrů a byli bychom konfrontov­áni se situací, že bychom tady najednou měli desítky, možná stovky potenciáln­ích kandidátů,“řekl Baxa.

Právní poradce kandidáta Pavla Fischera Jiří Matolín je přitom přesvědčen, že pokud by stížnost podal někdo z navrhovate­lů řádně zaregistro­vaných kandidátů, skončilo by to vyškrtnutí­m pěti účastníků voleb.

„Ty volby by pak proběhly úplně jinak, protože volič by se nerozhodov­al mezi devíti kandidáty, ale mezi čtyřmi. A teď je samozřejmě otázka, jestli právě proto to nenapadne po volbách. Kvůli tomu samozřejmě vzniká velká právní nejistota,“dodává.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia