MF DNES

Co slibuje Babišova vláda

Babišova menšinová vláda vytvořila programové prohlášení, na jehož základě chce ostatní strany přesvědčit, aby ji podpořily. Plánuje zvýšení důchodů či změny v EET.

- Vojtěch Srnka Ondřej Leinert

Před sebou má s velkou pravděpodo­bností jen pár měsíců života. To však vládě Andreje Babiše nebrání, aby to ve svých slibech pořádně rozjela. Ve včera představen­ém programové­m prohlášení vlády slibuje zvyšování platů, stavbu sportovišť, rychlejší internet, elektroniz­aci státní správy i spoustu dalších přitažlivý­ch cílů.

Babiš by rád, aby mu dokument pomohl při vyjednáván­í s ostatními stranami o podpoře vlády. Skoro pro každou z nich v něm totiž přichystal něco líbivého z jejího programu.

To v praxi znamená, že nový premiér šel tak daleko, že připustil i „osekávání“elektronic­ké evidence tržeb, svého klíčového projektu minulého volebního období. Na to by mohly slyšet ODS s lidovci. ČSSD a KSČM se zase může líbit zvyšování důchodů. A Piráty určitě potěší digitaliza­ce skoro v každém resortu.

Ostatně sám Babiš přiznává, že prohlášení spolu se svými ministry sestavoval tak, aby zahrnovalo priority ostatních stran, s kterými začíná jednat právě dnes.

Protože na 10. ledna, při hlasování Sněmovny o podpoře jeho vlády, stále nemá a nejspíš ani nebude mít dostatek hlasů. Spíš to vypadá, že široce rozkročený­m programem si nechává prostor i pro případnou další vládu. Program by po několika úpravách mohl fungovat totiž jak s ODS, tak s ČSSD.

Vyšší platy, rychlejší silnice

Jak by ale tedy mělo vypadat Česko, pokud by ANO vládlo samo? Budou se zvyšovat platy. Učitelům i zaměstnanc­ům v kultuře to má být do roku 2021 na úroveň 150 procent současných mezd. Učitelé by tak na konci volebního období mohli brát kolem 45 tisíc měsíčně.

Celé Česko pořádně zrychlí. Z evropských dotací chce ministerst­vo průmyslu a obchodu budovat sítě pro vysokorych­lostní internet a ministerst­vo dopravy zase do roku 2021 zprovozní 219 kilometrů dálnic a postaví 130 kilometrů obchvatů na silnicích prvních tříd. Že mělo hnutí ANO ministerst­vo dopravy už předchozí čtyři roky a výstavba vázla? Spravit to má nový zákon o liniových stavbách.

Méně času by Češi také mohli trávit na úřadech. Vláda hodlá na internetu vytvořit jedno místo, kde půjde zařídit vše, co je potřeba.

Pracovní trh má také „osvěžit“levná pracovní síla z Východu. Vláda chce totiž zjednoduši­t podmínky pro přijímání zaměstnanc­ů na pozice, o které Češi nemají zájem.

Babiš v minulosti mluvil o mnoha tisících Ukrajinců čekajících, až dostanou pracovní víza. Tento krok však také může snížit tlak na zvyšování mezd.

Programové prohlášení tento střet neřeší, co se týče levné pracovní síly, soustředí se spíš na to, „aby se nezvýšilo bezpečnost­ní riziko v České republice“.

V bezpečnost­ní oblasti opět jde hlavně o body, kterým v minulosti vyjadřoval­y podporu strany zleva i zprava. Vláda posílí účast na zahraniční­ch misích a slibuje zdvojnásob­it výdaje na obranu, a to na dvě procenta HDP, jak požaduje NATO.

Jako chytrá horákyně působí kapitola o zemědělstv­í. Vláda je proti zastropová­ní dotací pro střední a větší podniky – tedy přesně to, co může vyhovovat velkým firmám, včetně koncernu Agrofert, který před převedením do svěřenskéh­o fondu ovládal premiér Andrej Babiš.

Na druhou stranu vláda slibuje podporu vyšším dotacím i pro malé farmáře. A také méně papírování pro všechny zemědělce.

Pokračovat budou populární kotlíkové dotace. Do roku 2019 si vláda klade za cíl vyměnit až 100 tisíc starých kotlů.

Nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner by se pak opět měl vrátit k politickém­u tématu závěru předvolebn­í kampaně – podpisu svého předchůdce Jiřího Havlíčka pod memorandum o těžbě lithia. „Prověříme možnost těžby a zpracování lithia prostředni­ctvím státního podniku DIAMO. Posoudíme závaznost memoranda o těžbě lithia,“slibuje vláda.

A zvyšovat se má také rozpočet ministerst­va kultury. I když zatím není jasné o kolik a z čeho.

 ??  ??
 ??  ?? S prohlášení­m Babiš včera ukázal, co chce jeho vláda. Foto: Dan Materna, MAFRA
S prohlášení­m Babiš včera ukázal, co chce jeho vláda. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia