MF DNES

USA hledaly (a našly) UFO

- (lup)

Vypadá to jako vtip, ale Spojené státy vydaly v nedávných letech nejméně 22 milionů dolarů na zkoumání UFO. Americké ministerst­vo obrany potvrdilo, že se zabývalo zprávami o nevysvětli­telných vzdušných jevech v rámci programu, který fungoval od roku 2007 do roku 2012.

„Program pokročilé identifika­ce vzdušných hrozeb“spolkl 22 milionů dolarů. Spočíval v prověřován­í zpráv o UFO, tedy neidentifi­kovaných létajících předmětech.

Deník New York Times připsal vytvoření programu senátorovi z Nevady Harrymu Reidovi, který vedl dvanáct let demokraty v horní komoře Kongresu – od roku 2005 až do ledna letošního roku, kdy z Kongresu odešel.

Většina z vydaných peněz tekla do společnost­i Bigelow Aerospace se sídlem v Nevadě, domovském státě Reida. Firmu, která má nadále federální smlouvy s institucem­i jako Americká kosmická agentura NASA, vlastní miliardář Robert Bigelow. Toho deník popsal jako přítele Reida. Sám Bigelow je skálopevně přesvědčen, že UFO existují.

Tisková mluvčí Pentagonu Dana Whiteová pro server Politico přiznala, že program existoval s tím, že jeho činnost byla ukončena v roce 2012. „Bylo rozhodnuto, že existují jiné, důležitějš­í otázky zasluhujíc­í financován­í,“uvedla. Podle bývalého vedoucího programu, důstojníka Pentagonu Luise Elizonda, pokračoval program i po zastavení jeho financován­í Pentagonem, a to díky penězům CIA.

Mnoho nevysvětle­ných jevů

„Letci vojenského námořnictv­a zaznamenal­i mnoho nevysvětle­ných jevů,“tvrdí Elizonda. „Podle jejich výpovědí pozorovali létající předměty s možnostmi, které značně přesahují to, co je nyní považováno za dosažiteln­é z aerodynami­ckého hlediska,“dodal bývalý vedoucí programu. Elizonda na protest proti jeho ukončení podal letos na podzim výpověď.

„Je v našem životním zájmu prozkoumat schopnosti a záměry těchto jevů. Profitovat z toho bude armáda i národ,“varoval ve svém rezignační­m dopise.

Astrofyzič­ka Sara Seagerová z Massachuse­ttského technologi­ckého institutu se k programu staví smířlivě: „Když lidé tvrdí, že pozorovali opravdu neobvyklý jev, je někdy dobré jej zkoumat.“Ani exsenátor Reid nevidí důvod, proč by se měl za program a finance na něj vynaložené omlouvat. „Necítím rozpaky ani stud kvůli tomu, že jsem to nechal běžet. Myslím, že je to jedna z dobrých věcí, které jsem udělal během své služby v Kongresu. Udělal jsem něco, co nikdo přede mnou,“uvedl Reid. A dodal, že podle něho obdobné programy financují i Rusko nebo Čína.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia