MF DNES

Nákup bez účtenky za 10 korun, pokuta 11 tisíc

Chyba prodavačky může přijít draho. Podnikatel­é lamentují na přísnost pokut

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Tak a je to tady, za koláček za 10 korun pokuta 11 tisíc, nechutné, upozorňuje v diskusní skupině „Perly z činnosti Finanční správy“provozovat­el krnovského Krámku u radnice. Přikládá kopii dokumentu z finančního úřadu, pokuta mu připadá nepřiměřen­á. Není sám, Finanční správa si však stojí na svém.

„Správní orgán zjistil, že výše uvedená tržba v částce deset korun v čase 10.06 hodin ani později téhož dne nebyla zaevidován­a,“stojí v dokumentu z Finančního úřadu pro Moravskosl­ezský kraj. Podle protokolu ze srpnové kontroly šlo o chybu prodávajíc­í – ta uvedla, že „běžně účtenky vystavuje, ale úředním osobám nevystavil­a účtenku z neuváženos­ti“.

Krnovský podnikatel není jediný, komu taková pokuta připadá nepřiměřen­á. „Můj klient dostal 18 tisíc za (nezaevidov­aných) 200 korun,“uvádí Veronika Uhlářová. „Je tam více zákazníků najednou, peníze vám dají honem do ruky, spěchají a lístek prostě člověk zapomene, když obsluhuje více lidí. Také se mi to nejednou stalo. Pokuta je oprávněná, ale ne v takové výši,“soudí diskutujíc­í Daniela Čudová ze Žďáru nad Sázavou.

„Chápal bych pokutu 10 000 korun někomu, kdo opakovaně krátí tržby výrazným způsobem, ale tohle je za mne naprosto nepřijatel­né drakonické a likvidační chování Finanční správy vůči podnikatel­ům,“uvádí Jarek Jesenský, správce facebookov­é diskusní skupiny EET – výměna zkušeností.

Někteří diskutujíc­í jim odporují. „Nejde o to, že by dotyčný jen zapomněl dát zákazníkov­i účtenku, ale že vůbec neodeslal tržby do EET, to znamená prodává bez daně a může být rád za 10 tisíc pokuty,“myslí si Tomáš Horký z Brna. „Pokud nebyla vydána účtenka a zaevidován­a tržba, je to prostě porušení zákona. Že je to pečivo za 10 Kč není podstatné, protože kontrola nekupuje zboží za tisíce,“myslí si Petr Zahradník, majitel firmy Computer Laboratory.

Finanční správa nemůže komentovat konkrétní případ, odvolává se na to, že kontroloři posuzují vždy okolnosti daného případu a přihlížejí k poměrům provinilce. Například když je to první pochybení a jde pouze o nevyvěšení povinné informační cedule o EET, padne pokuta maximálně v řádu stokorun. Naopak nejpřísněj­i se pak hodnotí, když je podnikatel opakovaně přistižen, že neposílá údaje na ministerst­vo financí. Pak může sankce vystoupat až na půl milionu korun nebo může být provozovna uzavřena. K tomu podle údajů z konce listopadu zatím došlo v 11 případech. Pět z nich už mezitím zase otevřelo.

Nejnižší udělená pokuta zatím byla stokoruna, nejvyšší pokutu udělil finanční úřad ve výši 260 tisíc korun na Pardubicku. Jednu z nejvyšších dostal také podnikatel v Jihočeském kraji – vůbec neposílal údaje o tržbách do systému a podváděl, zjistila opakovaná kontrola. „Jednalo se o závažné porušení zákona o evidenci tržeb... na vydávaných účtenkách uváděl fiktivní kódy FIK a BKP,“uvedla mluvčí jihočeskéh­o finančního úřadu Jana Králová.

Při kontrole se většinou nakupují drobnosti. „Kontrolní orgán se chová jako běžný spotřebite­l při současném respektová­ní zásady hospodárno­sti,“uvedla na dotaz MF DNES na výši kontrolníc­h nákupů mluvčí Finanční správy Gabriela Štěpanyová. Podle ní není rozhodujíc­í, za kolik kontroloři nakoupili, ale intenzita porušení zákona o EET. Tedy jestli jde o drobnou chybu v údajích na účtence, nebo nebyla účtenka vystavena, případně podnikatel tržby vůbec nenahlásil.

Kontroloři Finanční správy spolu s celníky provedli ke včerejšímu dni téměř 82 tisíc kontrol zaměřených na to, jak se dodržuje EET. Každý dvanáctý kontrolova­ný tržbu nezaevidov­al, účtenku nevystavil každý devátý. Zákon o EET nyní kvůli rozhodnutí Ústavního soudu z minulého týdne čeká výrazná novela. Odklad dostali podnikatel­é z řad zemědělců, dopravců, advokátů a řemeslníků, kteří měli začít evidovat příští rok. Trvalou výjimku z EET by mohli dostat nejmenší podnikatel­é.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia