MF DNES

Neziskovka pomáhá dětem bez nohou, vyrábí jim „ruční kolo“

- Pavla Franzkiová redaktorka MF DNES

Špatné rozhodnutí připravilo před lety o nohu zdravého čtrnáctile­tého kluka. Nezisková organizace, která kvůli této události po letech vznikla, jako jediná v Česku a asi i v Evropě vyrábí speciální kola pro handicapov­ané děti.

Černí koně je název neziskové organizace, která sídlí v obci Nové Jirny ve středních Čechách. První takzvaný handbike, tedy kolo, které dítě ovládá rukama, spatřil světlo světa teprve minulý rok.

Neziskovku založil téměř před deseti lety Tomáš Pouch s cílem pomáhat handicapov­aným cyklistům. Vznikla tak první bezplatná půjčovna speciálníc­h kol. Když ale začal Pouch pátrat po dětských handbicích, zjistil, že na malé závodníky zatím nikdo nemyslel. Ani v Čechách, ani v Evropě nenašel jediného výrobce. Tehdy se vydal na dlouhou cestu s nejistým cílem. Musel sehnat dostatek finančních prostředků a sponzory, kteří by jeho myšlenku začít s výrobou dětských handbiků podpořili. Teprve v minulém roce uspěl a jeho kamarád a kolega Miloš Císař tak mohl vyrobit první speciální kolo určené malým cyklistům. Dnes už jich je zhruba čtyřicet a další děti na své vytoužené kolo netrpělivě čekají.

Všechno však mohlo být zcela jinak, a kdyby nebylo nerozvážné klukoviny, možná by dnes neexistova­ly ani dětské handbiky. Tomáš Pouch se s následky vyrovnával dlouhé roky, za svůj handicap se styděl a snažil se ho před světem skrývat. „S kamarádem jsme si tenkrát bez dovolení půjčili motorku. Do cesty se nám ale připletl traktor a mě to málem stálo život. Jako zázrakem jsem přežil, ale přišel jsem o nohu. Dlouho jsem se s tím nemohl smířit. Až jednou se ve mně něco zlomilo. Chyběl mi pohyb, a protože jsem rád jezdil na kole, byla volba sportu jasná. Časem jsem se propracova­l až na závody,“vypráví svůj příběh Pouch a dodává, že si u ostatních zdravých závodníků získal velmi rychle respekt.

Po pár letech se mu v hlavě zrodila myšlenka založit organizaci, která by pomáhala postiženým cyklistům. A tak vznikli Černí koně. Zpočátku pouze bezplatná půjčovna speciálníc­h kol, ale dnes také jediný výrobce dětských handbiků v Čechách a zřejmě i v Evropě.

Za konečnou podobou dětského handbiku stojí Miloš Císař, který kolo zkonstruov­al. „Výroba mi trvala necelé dva měsíce. Rám jsem měl vyrobený hned, ale pak jsem musel doladit spoustu detailů. Chtěli jsme, aby kolo bylo nejen bezpečné, ale i dobře vypadalo,“popisuje Císař a dodává, že kolo je uděláno tak, aby něco vydrželo.

„Zničit ho je v podstatě nemožné. Velkou výhodou navíc je, že roste s dítětem. Sedačka je nastavitel­ná, a tak není potřeba každý rok shánět nové,“vysvětluje Císař.

Nedílnou součástí Černých koní je i projekt Vítr ve vlasech, který pomáhá rodinám s financován­ím speciálníh­o kola. „S jeho pořízením většinou pomohou sponzoři. Navíc v rámci projektu pořádáme mnoho akcí a závodů, které dětem pomáhají získat důvěru v sebe sama. Díky tomuto projektu jsou také tato kola ve většině dětských rehabilita­čních ústavů v Čechách,“vysvětluje Pouch.

Na podzim příštího roku neziskovka představí úplně první elektrohan­dbike pro děti na světě. Ten je určen i dětem, které mají problémy jak s dolními, tak horními končetinam­i. Jeho součástí by mělo časem být i dálkové ovládání, které umožní rodičům kontrolu nad svým potomkem.

Výrobek teď musí projít nezbytnými testy a získat potřebné atestace. První prototyp už ale má svého šťastného majitele. Má ho holčička z Ostravy, která trpí svalovou distrofií. V příštím roce čeká společnost také stěhování. „Malá garáž na dvorku už nestačí. Proto se přestěhuje­me do dílny a rádi bychom tato kola začali dodávat i do zahraničí,“přibližuje další plány Pouch.

Příští rok neziskovka Černí koně představí úplně první elektrohan­dbike pro děti na světě.

 ?? Foto: Černí koně ?? Začínali v garáži První takzvaný handbike, tedy kolo, které dítě pohání rukama, spatřil světlo světa teprve minulý rok.
Foto: Černí koně Začínali v garáži První takzvaný handbike, tedy kolo, které dítě pohání rukama, spatřil světlo světa teprve minulý rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia