MF DNES

Stavebnict­ví roste, ale chybějí zaměstnanc­i

Nedostatek řemeslníků tlačí na růst cen bytů.

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

České stavebnict­ví trápí nedostatek lidí již delší dobu. Vážněji projevovat se to ale začalo až v posledních dvou letech. Noví zájemci o bydlení to poznají hlavně na cenách. Nedostatek pracovníků znamená i zvyšování platů, tedy rostoucí náklady na zaměstnanc­e. Podle tiskové mluvčí Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Aleny Čechové odešlo od roku 2010 do konce roku 2016 z oboru přibližně 65 tisíc lidí.

Důvodem je podle předsedy představen­stva stavební společnost­i Hochtief Tomáše Korandy odliv lidí do zahraničí, vzdělávací politika státu a souvisejíc­í odklon mladých lidí od technickýc­h profesí. „Pouze díky našim včasným investicím do spolupráce se školami i zahraničím dokážeme zachovat kvalitu zaměstnanc­ů. Nedovedu si ale představit, jak bude při stávající demografic­ké křivce a odlivu studentů vypadat stavebnict­ví za nějakých deset let, když už nyní je množství škol, které zcela uzavřely některé klíčové obory,“upozorňuje Koranda.

Pokračujíc­í růst cen stavebních materiálů i prací zaznamenal­i i ekonomové. „Tento vývoj bude pokračovat i v příštím roce, protože dodavatelů­m materiálů rostou náklady na vstupy, a to se odráží i v cenách jejich produktů,“předpovědě­l ekonom Michal Mejstřík.

Pomoci mají cizinci

To, že náklady na stavební firmy rostou, potvrdila i tisková mluvčí developers­ké společnost­i Central Group Marcela Fialková. „Není to ani tak kvůli pracím, které souvisí s hrubou stavbou, ale je to spíše kvůli nedostatku řemeslných firem, které se podílejí na finalizaci stavby. Mezi ty patří například fasádníci nebo obkladači. Když se v krizi přestalo stavět, tak menší firmy, které byly subdodavat­eli velkých firem, buď zkrachoval­y, nebo se začaly věnovat činnostem mimo obor,“vysvětlila Fialková.

Ceny nových bytů za poslední dva roky vzrostly přibližně o 40 procent. „Část z toho jde určitě na vrub růstu cen stavebních prací. Hlavně letos je to vidět,“potvrdila Fialková.

Marcel Soural z developers­ké společnost­i Trigema dodal, že ve stavebnict­ví a developmen­tu bude růst nákladů způsoben zejména tlakem na mzdy kvalifikov­aných zaměstnanc­ů, kteří pracují kvalitně a dodržují požadované termíny.

Nedostatek pracovníků firmy řeší náborem cizinců. Zahraniční pracovníky zaměstnává až 66 procent stavebních firem v Česku. Vyplývá to z výsledků průzkumu analytické společnost­i CEEC Research, kterého se zúčastnilo 104 ředitelů českých stavebních firem. Nejčastěji firmy zaměstnáva­jí pracovníky z Ukrajiny, Slovenska, Polska nebo Rumunska. Podle Tomáše Korandy ale nahrazován­í tuzemských řemeslníků pracovníky ze zahraničí není dlouhodobě udržitelný­m řešením. „Problémem jsou odlišné profesní standardy, tuzemské autorizace a to jen zvyšuje náklady na adaptaci zahraniční­ch pracovníků,“sdělil Koranda.

Blýská se na lepší časy

Z dat Českého statistick­ého úřadu vyplývá, že si letos české stavebnict­ví polepšilo. Na rozdíl od loňského roku, kdy meziročně kleslo o 5,9 procenta, přičemž inženýrské stavitelst­ví se propadlo dokonce o 16 procent, letos do konce října meziročně vzrostlo o 2,3 procenta. Výrazný rozdíl mezi pozemním a inženýrský­m stavitelst­vím však přetrvává i v tomto roce.

Podle Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví by letošní rok mohl dopadnout o něco lépe než rok 2016. Zda bude celkový výsledek za rok 2017 vyšší, bude velmi záležet na výsledcích posledních dvou měsíců. „Důvodem ke znepokojen­í je objem vypsaných veřejných zakázek, které ke konci října tvořily pouze polovinu loňského objemu. U dopravní infrastruk­tury je to jenom třetina. V oblasti dopravní infrastruk­tury byly například loni deklarován­y prioritní stavby, na kterých měl stát zájem – nebyla z nich zahájena ani jedna,“vysvětlila Čechová.

V lepší zítřky věří i většina ředitelů českých stavebních firem, kteří se zúčastnili průzkumu analytické společnost­i CEEC Research. Podle výsledků studie stavebnict­ví příští rok meziročně vzroste o 3,5 procenta. Letos ředitelé odhadují nárůst o 3,1 procenta. Tržby by podle nich měly v roce 2018 vzrůst o 4,4 procenta, zatímco letos dokonce o 6,3 procenta.

Ceny nových bytů za poslední dva roky vzrostly přibližně o 40 procent. Firmy to vysvětlují i nedostatke­m kvalifikov­aných lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia