MF DNES

V nové trojkoalic­i může Zelené vystřídat TOP 09

S kým se spojit do dalších voleb?

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

„Vnímám signály ze strany členů KDU-ČSL a STAN, že by s TOP 09 rádi spolupraco­vali.“Václav Novotný (TOP 09)

V posledních komunálníc­h volbách v roce 2014 byl společný projekt Zelených, KDU-ČSL a STAN úspěšný. Trojkoalic­e v hlavním městě skončila na třetím místě a v zastupitel­stvu získala osm křesel z 65. Přestože se partneři za tři roky nerozhádal­i a alespoň navenek vystupoval­i jednotně, je reálné, že do pomalu blížících se voleb o pražský magistrát už společně o hlasy voličů usilovat nebudou.

Paradoxně bude do jisté míry záležet na TOP 09, která sama zvažuje, že by příští rok na podzim kandidoval­a v koalici. A jako potenciáln­í partneři se jí jeví především Starostové a lidovci. Zatím neformální jednání s oběma uskupeními připouští i předseda zastupitel­ského klubu TOP 09 Václav Novotný. „Vnímám signály ze strany některých členů STAN a KDU-ČSL, že by rádi spolupraco­vali. Ale TOP 09 si to musí nejprve ujasnit sama,“říká Novotný a odkazuje na lednový sněm pražské buňky strany, která si bude volit nové předsednic­tvo. To pak bude mít zásadní vliv na to, jestli strana s někým začne oficiálně o spolupráci vyjednávat.

Novému přeskupení sil je v každém případě nakloněn také celostátní předseda strany Jiří Pospíšil, o němž se zároveň hovoří, že by se dokonce mohl stát kandidátem za TOP 09 na primátora. „V dalších komunálníc­h volbách musí TOP 09 udržet pozice, posílit, vyhrát volby v Praze a mít primátora. Jsem přesvědčen a zavazuji se k tomu, že jde o realizovat­elný výsledek společných kandidátek nejlépe ve spolupráci s KDU-ČSL a STAN,“prohlásil Pospíšil už na listopadov­ém sněmu pražské organizace.

Pražský předseda KDU-ČSL Jan Wolf sice současnou Trojkoalic­i hodnotí pozitivně, ale ani on možnost změny nevylučuje. „Jsem pro variantu jít v nějaké podobě do koalice, protože je lepší, když se síly spojují a netříští,“říká Wolf s tím, že pro něj jsou nejbližší partneři Starostové. „Pokud oni budou uvažovat podobně, nabízí se buď směřovat znovu k Zeleným, nebo k TOP 09. Jsem nastavením spíš doprava, takže to je moje nevyřčená preference,“naznačuje, že se více přiklání ke spolupráci s topkou. V březnu příštího roku budou mít lidovci vnitrostra­nické primárky pro volby na magistrát a je jasné, že lidé na předních místech budou určovat směr jednání. Favoritem je právě Wolf.

KDU-ČSL bude v každém případě oslabená. Jeden z jejích dvou současných zastupitel­ů na magistrátu a zároveň starosta Prahy 7 Jan Čižinský už minulý týden ohlásil, že příští rok hodlá kandidovat za nezávislou iniciativu Praha sobě. Zda se tak stane, není jisté. Protože se nejedná o politickou stranu, musí uskupení nejprve posbírat téměř 100 tisíc podpisů od Pražanů, aby se vůbec mohla voleb účastnit.

Svorníkem může být Pospíšil

Starostové a nezávislí zvažují také účast v obou možných koalicích, nezatracuj­í však na rozdíl od lidovců ani možnost jít samostatně. Jejich předseda v hlavním městě Petr Hlubuček chce, aby bylo jasno do konce ledna. Pro další rozhodován­í bude podle něj zásadní, jak dopadne lednový sněm Zelených a pražské TOP 09. V obou případech se bude volit nové vedení, a rozhodne se tedy i o novém směřování. „S topkou bychom se rozhodně nespojoval­i, pokud by ve vedení byli někteří lidé z minulosti,“odmítá jmenovat konkrétní osoby Hlubuček. Stejně tak není příliš reálná dohoda se Zelenými, pokud půjdou příliš „doleva“.

Naopak společnou řeč by mohli Starostové a TOP 09 najít v osobě Jiřího Pospíšila, který byl v roce 2014 zvolen do Evropského parlamentu ještě za koalici obou subjektů. „Je částečně i náš europoslan­ec a dlouhodobě s ním udržujeme přátelské a úzké vztahy,“potvrzuje Hlubuček. Sami Starostové zatím připravují vnitrostra­nickou kandidátní listinu. Na předních místech by se například měla objevit radní Prahy pro životní prostředí Jana Plamínková nebo právě Petr Hlubuček.

„S topkou bychom se rozhodně nespojoval­i, pokud by v jejím vedení byli někteří lidé z minulosti.“Petr Hlubuček (STAN)

Část Zelených by zkusila Piráty

Naopak Zelení jsou jedinou stranou, která otevřeně staví pokračován­í v Trojkoalic­i nad další varianty. Vyjednáván­í se ujal její pražský šéf Ondřej Mirovský, který ale připouští, že se situace může změnit. „Druhou variantou je spolupráce pouze se Starosty, záležet bude na dalším jednání,“říká. Podle něj musí být partaj připravena i na samostatno­u kandidatur­u. To by ale pro ni nebylo jednoduché po propadáku ve volbách do Sněmovny.

Vzhledem k mírně rezervovan­ému postoji dosavadníc­h partnerů se uvnitř Zelených ozývají některé hlasy, aby strana jednala o spolupráci i s Piráty nebo s ČSSD. Ti první z nich ale opakovaně uvedli, že budou v komunálníc­h volbách kandidovat samostatně, a ani druhá alternativ­a se nezdá jako pravděpodo­bná. „Se současnou sociální demokracií si užší spolupráci nedokážu představit. Na druhou stranu, pokud by u ní nastala zásadní obroda, tak minimálně za vzájemnou diskusi to stojí. Programově k nim máme blízko,“dodává Mirovský.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Konec společné jízdy? Lídři Trojkoalic­e se v rámci kampaně před komunálním­i volbami v roce 2014 projeli v centru Prahy na jednom kole. Přestože Starostové, lidovci a Zelení dnes hodnotí spolupráci pozitivně, je možné, že se už Jana Plamínková, Jan Wolf...
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Konec společné jízdy? Lídři Trojkoalic­e se v rámci kampaně před komunálním­i volbami v roce 2014 projeli v centru Prahy na jednom kole. Přestože Starostové, lidovci a Zelení dnes hodnotí spolupráci pozitivně, je možné, že se už Jana Plamínková, Jan Wolf...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia