MF DNES

Ovzduší tunelů patnáctkrá­t překračuje limit

-

Znečištění vzduchu v tunelech městského silničního okruhu v Praze přesahuje povolené limity. Krátkodobá koncentrac­e polétavého prachu místy dosahuje až patnáctiná­sobku hygienický­ch norem. Nejhorší ovzduší je ve Strahovské­m tunelu. Vyplývá to z analýzy, kterou pro pražského zastupitel­e a místostaro­stu Prahy 7 Ondřeje Mirovského (Zelení) zpracoval Ústřední automotokl­ub (ÚAMK).

Velmi vysoké hodnoty prachových částic byly naměřeny v odpoledníc­h hodinách ve Strahovské­m tunelu. Dosahovaly až 784 tisíc jednotek polétavého prachu na centimetr krychlový (pt/ccm). Denní imisní limity přitom jsou 50 tisíc pt/ccm a zdraví nebezpečná je koncentrac­e už od 30 tisíc.

V tunelovém komplexu Blanka odborníci naměřili při dopravní špičce 412 tisíc pt/ccm.

„Blanka musí řidičům pomáhat, a ne je dusit. Praha musí tento stav neprodleně řešit. Výrazné zlepšení může přinést častější čištění tunelů. Obratem požádám magistrát a Technickou správu komunikací hl. m. Prahy o zvýšení četnosti úklidů v tunelech,“uvedl Mirovský.

Odborníci zkoumali vzduch v podzemních garážích pražských nákupních center. Hladinu 100 tisíc pt/ccm překročilo jen parkoviště obchodního centra Nový Smíchov. Kromě motorů znečišťují ovzduší také oděrky brzdových destiček nebo tření pneumatik o asfalt.

Podobné měření provedl letos v březnu ÚAMK také pro magistrátn­í odbor životního prostředí. Tehdy limity rovněž překročily normy. Například v Blance to bylo zhruba trojnásobn­ě. Špatná byla situace i na povrchu, například na křižovatce Evropské a Horoměřick­é ulice nebo ve Svatovítsk­é ulici v Praze 6.

Automobilo­vá doprava je největším znečišťova­telem ovzduší v hlavním městě. V současné době trápí Prahu zejména prachové částice označované jako PM10. Magistrát proto chystá návrh opatření, kterým chce omezit v Praze dopravu v době zhoršené kvality ovzduší. Při nejvážnějš­í smogové situaci by do města nesměly vjíždět nákladní automobily nad šest tun a také polovina osobních aut, jejichž poznávací značka končí buď sudým, nebo lichým číslem. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Řidiči, zadrž dech Podle měření ÚAMK překračuje ovzduší v tunelech několikaná­sobně hranici bezpečnou pro zdraví.
Foto: MAFRA Řidiči, zadrž dech Podle měření ÚAMK překračuje ovzduší v tunelech několikaná­sobně hranici bezpečnou pro zdraví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia