MF DNES

Nepomuckéh­o rozebírají kameníci

-

NOVÉ MĚSTO Ve Spálené ulici začaly včera přípravy restaurace barokního sousoší svatého Jana Nepomuckéh­o. Kameníci připravili k odvozu prvního ze dvou andělíčků. Druhého andělíčka a sochu oddělenou od soklu odvezou do restauráto­rské dílny dnes dopoledne. Socha je s poškozenou spodní částí v havarijním stavu už několik let.

„Zhruba do dubna příštího roku by se měl udělat průzkum. Pokud nebude socha schopná restaurová­ní, zhotoví její repliku a současná se dá do lapidária Galerie hlavního města Prahy. Sokl se bude pravděpodo­bně restaurova­t přímo na místě, stejně jako kubistický arkýř, u kterého se stále řeší, komu vlastně patří,“řekl radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL).

Původní socha nebo její replika by mohla být zpět ve Spálené ulici do konce roku 2019. Celá restaurace si vyžádá investici přibližně dva miliony korun. Do rozpočtu Prahy se podařilo podle Wolfa dostat na opravu podobných památek deset milionů korun, ale město se potýká s nedostatke­m restauráto­rů.

Socha do září letošního roku patřila Praze 1, poté byla prvním pražským obvodem svěřena hlavnímu městu, které ji dalo do vlastnictv­í Galerie hlavního města Prahy.

Barokní sousoší pochází z roku 1717. Autorství sochy není přesně doloženo; sochař zřejmě pocházel z okruhu Matouše Václava Jäckela. Dílo z pískovce je vsazeno do kubistické arkády z roku 1913 uzavírajíc­í uličku mezi kostelem Nejsvětějš­í Trojice a domem Diamant. Autorem kubistické­ho prvku a zmíněného domu je architekt Emil Králíček. Původní výklenek, kde sv. Jan Nepomucký stával, byl zbořen v roce 1865. Socha je na seznamu kulturních památek pod evidenčním číslem, které zahrnuje areál kostela Nejsvětějš­í Trojice a bývalého klášterníh­o konventu.

Jan či Johánek z Pomuka byl generální vikář pražského arcibiskup­a, později uctívaný jako svatý Jan Nepomucký, mučedník katolické církve a český zemský patron. (ČTK)

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Odvoz andělíčků Sousoší svatého Jana Nepomuckéh­o putuje do restauráto­rské dílny.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Odvoz andělíčků Sousoší svatého Jana Nepomuckéh­o putuje do restauráto­rské dílny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia