MF DNES

Magistrát usiluje o místo ve správní radě VZP

-

PRAHA Pražský magistrát by rád získal místo ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Uvedl tak pražský radní pro zdravotnic­tví a bydlení Radek Lacko (ANO). Pro Prahu by to podle něj znamenalo větší možnost ovlivňovat zdravotnic­kou politiku ve prospěch metropole. Správní rada je vrcholným orgánem pojišťovny, deset jejích členů jmenuje vláda a 20 volí Sněmovna. S nominací za regiony ale zákon o VZP nepočítá.

„V roce 2018 se budeme snažit zapojit do správní rady tak, aby tam měla Praha svoje křeslo a abychom se mohli zapojit do diskurzu ve zdravotnic­tví,“uvedl radní. Hlavní město má podle něj nyní problém se na úrovni státních institucí zapojit do diskuse a rozhodován­í.

„Pokud si to Praha dokáže dojednat, tak není problém, aby tam za ni někdo byl. Ale já jsem zásadně proti, abychom se bavili o regionální­m rozložení. To by každý chtěl mít někoho z regionu,“řekl na dotaz ČTK předseda Správní rady VZP Jiří Běhnounek (za ČSSD), který je hejtmanem Kraje Vysočina.

Praha v současnost­i nemá vlastní nemocnici, pouze Nemocnici Na Františku provozuje radnice Prahy 1, která ji však nyní chce pronajmout soukromník­ovi. Podle Lacka by se křeslo ve správní radě mohlo hodit i proto, že město by mohlo aspirovat na provozován­í vlastního lůžkového zařízení. O tom několikrát v minulosti uvažovalo.

VZP je největší ze sedmi českých zdravotníc­h pojišťoven. Jejími klienty je asi 5,9 milionu lidí, což je zhruba 60 procent populace. Hospodaří ročně se 170 miliardami korun ze zdravotníh­o pojištění. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia