MF DNES

Šest let bez Václava Havla Zdánlivě labilní Havlova lavička

-

Daniel Podlipný spolupraco­vník MF DNES

Absurdní lavička, tak se dá nazvat nový objekt, kterým si Pražané připomněli osobnost Václava Havla v den výročí jeho smrti 18. prosince.

Sedací fošnu lavičky, která od včerejška stojí u Národní technické knihovny (NTK) v Dejvicích, z jedné strany podepírá pivní sud, ovšem její druhá strana visí ve vzduchu. Posezení je zasvěcené Ferdinandu Vaňkovi, alter egu Václava Havla, pivovarské­mu „přikulovač­i“z Havlovy hry Audience.

Návrh architektů Petra Pištěka a Ley Dostálové soupeřil v soutěži městské části Prahy 6 ještě s dalšími 21 nápady a vyhrál.

Při odhalení prošla lavička i zatěžkávac­í zkouškou. Z přihlížejí­cího publika byl vybrán nejmohutně­jší muž, aby demonstrov­al pevnost levitující­ho prkna. Shodou okolností to byl někdejší atlet, diskař Imrich Bugár. Mobiliář obstál na jedničku.

„Je zjevné, že hlavním motivem je absurdita. Fošna na tom sudu levituje, což je v rozporu s gravitací. Na délku má lavička symbolický­ch 1 989 milimetrů. Sud, respektive jeho předobraz jsme si vypůjčili přímo v trutnovské­m pivovaru (kde Václav Havel kdysi pracoval – pozn. red.) a na lavičce je ještě vepsán citát z díla Audience: ‚Já se přece z principu nemohu podílet na praxi, se kterou nesouhlasí­m.‘ Červená barva pak symbolizuj­e totalitní režim a měla by před ním i trochu varovat,“vysvětluje jeden z autorů lavičky Petr Pištěk.

Ani na poslední roky nezvykle mrazivý prosincový den neodradil množství přihlížejí­cích. Slavnostní­m ceremoniál­em provázela v odlehčeném tónu Barbora Štěpánová, která na závěr zazpívala dvě písně. Samotného aktu odhalení se ujali starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, zástupce starosty Prahy 6 Jan Lacina, Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, a Martin Svoboda, ředitel Národní technické knihovny.

Program akce následně zakončilo promítání inscenace divadelní hry Audience ve vzdělávací­m centru NTK. Samotné odhalení lavičky přilákalo přibližně sto padesát lidí.

Srdce ze svíček

Vzpomínkov­é akce včera probíhaly na dalších místech. Jungmanovo náměstí v 11 hodin dopoledne prozářily svíčky pro Havla. Vzpomínkov­é setkání zahájil krátkým proslovem bývalý ministr kultury Daniel Herman a krátce promluvil také bývalý osobní poradce a tiskový mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček. Lidé mohli přijít a přidat zapálenou svíčku k těm, které byly rozmístěné do tvaru velkého srdce. Právě při zapalování svíčky se krátce po zahájení postaral o malé pozdvižení Ladislav Špaček, když se mu mírně vznítila šála okolo krku. „Požár“však stihl okamžitě zažehnat.

Kdo chtěl, mohl si od organizáto­rů vypůjčit knihu a publiku přečíst úryvek z Havlova textu podle svého výběru.

Svíčka pro Havla však na Jungmannov­o náměstí mnoho zájemců nepřilákal­a. Předčítají­cí řečníci tak několikrát hovořili třeba jen k pár lidem. Ani tak však organizáto­ři neztráceli energii.

„Hodnoty, které si s Václavem Havlem spojujeme, jsou vlastně stále platné. My je občas zahazujeme a trochu podivně s nimi zacházíme, ale o to důležitějš­í je znovu a znovu je připomínat,“říká jeden z organizáto­rů Petr Vouček.

Většina lidí vzpomínkov­é místo míjela bez zájmu, jen málo kolemjdouc­ích se zastavilo a zpovzdálí sledovalo, o co se jedná, a ještě méně z nich zapálilo svíčku. Paradoxně nejvíce se zastavoval­i turisté a nezvyklou událost fotili mobilními telefony.

Mezi těmi, kteří přiložili svíčku do tvaru srdce a vzpomněli na Václava Havla, byli převážně starší lidé.

„Pro mě Václav Havel znamenal mnoho. Díky jeho odkazu, díky jeho textům a knihám se mi daří v dnešním rozkolísan­ém světě budovat si a udržovat rovnováhu. Byl to také politik morálky, která chybí ve sférách politické reprezenta­ce, kde nám politici v přímém přenosu prokazatel­ně lžou,“říká Ivana Čepková, jedna z těch mála, kteří se zastavili a svíčku zapálili.

Současné politiky srovnávala s Havlem i další z přihlížejí­cích Martina Ohlídalová. „Havel byl ideál slušného člověka, který tady strašně chybí. Myslím, že bychom si ho měli neustále připomínat, hlavně naši politici by si ho měli připomínat a chovat se podle něj. Mezi současnými politiky není nikdo, kdo by mu mohl být roven anebo se mu přiblížit,“řekla Ohlídalová.

Naopak nesouhlasn­ě kroutil zpovzdálí hlavou Karel Blecha: „Už je to všechno pryč. Do roku 1999 jsme ho brali. Teď už to ale vyprchalo. Dneska už společnost­i Václav Havel vůbec nechybí,“uvedl. Svíčka pro Havla

Já se přece z principu nemohu podílet na praxi, se kterou nesouhlasí­m.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Lavička věnovaná Havlovu alter egu, pivovarské­mu dělníkovi Ferdinandu Vaňkovi, dokázala přes svou záměrně absurdní konstrukci unést i nejmohutně­jšího účastníka odhalení díla. Byl jím bývalý českoslove­nský atletický reprezenta­nt, diskař Imrich Bugár.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Lavička věnovaná Havlovu alter egu, pivovarské­mu dělníkovi Ferdinandu Vaňkovi, dokázala přes svou záměrně absurdní konstrukci unést i nejmohutně­jšího účastníka odhalení díla. Byl jím bývalý českoslove­nský atletický reprezenta­nt, diskař Imrich Bugár.
 ??  ?? Na Jungmannov­ě náměstí zapalovali příznivci bývalého prezidenta svíčky a skládali je do tvaru srdce. Akce se ovšem zúčastnila jen hrstka lidí.
Na Jungmannov­ě náměstí zapalovali příznivci bývalého prezidenta svíčky a skládali je do tvaru srdce. Akce se ovšem zúčastnila jen hrstka lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia