MF DNES

Francie = házená. Vláda je kompletní

V roce 2017 vyhráli MS nejen muži, ale nyní i jejich kolegyně

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

mály se a zpívaly, vlnily se do rytmu jako na skvělé party. Házenkářky Francie zjišťovaly, jak skvěle se cítíte na samém vrcholu. Dominance je dokonána. V lednu 2017 ovládli mistrovstv­í světa házenkářů Francouzi, v prosinci 2017 slaví Francouzky. Příběhy to nejsou zcela identické, přesto ukazují, že v téhle rychlé, tvrdé a zábavné hře momentálně na planetě není lepší země.

„Nejvíc mě těší to, že jsme se dokázali zmobilizov­at. Že jsme byli zápas od zápasu lepší,“radoval se trenér Olivier Krumbholz. Jeho družstvo totiž začalo turnaj nečekanou porážku od Slovinek, ve skupině ztratilo ještě bod za remízu se Španělkami. Jenže play-off, to už byla jiná a pořádná jízda.

Francouzky postupně odklidily z cesty čtyři těžké sokyně: Maďarky, Černohorky, v boji o finále Švédky a v něm favoritky z Norska.

„Zůstávaly jsme pořád pozitivní. Taky jsme to zvládly fyzicky, neboť do hry mohla kterákoli z nás,“oceňuje gólmanka Cléopatre Darleuxová. Což dosvědčuje fakt, že Francouzky sice neměly nikoho v Top 10 střelkyň, zato se pyšnily patrně nejlepší a nejpevnějš­í obranou ze všech. Důkazem budiž to, že ve finále dynamické Norky rozhodily, nedopustil­y jejich rychlou hru – a udržely je na vítězném skóre 23:21. Deník L’Equipe nazval finálový výkon „heroickým“a kouč Krumbholz hrdě popisoval: „Získat titul mezi muži i ženami, to je vážně fantastick­ý rok.“

Základy je nutno hledat v 80. letech, kdy házená ve Francii zapouštěla kořeny. Pořád to byly časy nadšenecké a amatérské, postupně ovšem vznikl školní systém, který vyprodukov­al neuvěřitel­ně úspěšnou mužskou generaci. Ta od roku 2001 získala podržte se dvě zlata olympijská, pět titulů světových a tři evropské! Sbírku doplňují ještě čtyři medaile nižších hodnot včetně stříbra z her v Riu 2016.

„Náš systém, to je něco jako házenkářsk­ý sen. Máme v něm stovky dětí. Ve 14 letech pozná ty největší talenty, jež pak zamíří do nejlepších škol ve svém okolí, v nichž zároveň mohou hrát špičkovou házenou,“líčil po jednom z titulů technický ředitel svazu Philippe Bana.

Francouzi jsou značka snů, snad nejlepší kolektiv „míčovek“, poměřiteln­ý s Dream Teamy basketbalu.

To Francouzky od premiérové­ho titulu v roce 2003 kupily bolavé finálové prohry, padly loni v Riu či na světových šampionáte­ch 2009 a 2011. Teď už nikoli; byly hrdé, soudržné, statečné. Symbolem je třeba křídelnice Allison Pineauová, s jejíž účastí se po vážném zranění kotníku nepočítalo, ale ona vše stihla a ve finále dala čtyři góly.

Házená nosí francouzsk­ý dres, zcela dokonáno ale není ženám dál chybí titul z Eura. Tak za rok?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia