MF DNES

Nejdřív úsměvy. Pak slova a body. Aneb vůdce reprezenta­ce Erat

-

Turnaj bude strašně vyrovnaný. Švédové, Finové, Rusové, Kanada a

Zápisník Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Na začátku reprezenta­čního srazu z něj byla řada novinářů v rozpacích. Nedivte se. Nejčastějš­í reakce Martina Erata na nejrůznějš­í otázky týkající se jeho comebacku do národního týmu a jeho úloze v kabině? Pousmál se a tiše pronesl slůvko „uvidíme“, které doplňovala další neurčitá vyjádření.

„Jak z toho vytvořit článek?“těkali po sobě zoufalé pohledy některých žurnalistů.

Po generálce, v níž čeští hokejisté pokořili tři kandidáty pokukující po olympijské placce, 36letý útočník pookřál a rozpovídal se. „Super, jak tým pracoval! Kluci získali sebevědomí a zjistili, že lze zdolat úplně každého,“lebedil si reprezenta­ční kapitán. Výraz „zdolat“byl trefný. Ačkoli Češi proti Finsku i evropskému výběru Kanady ztráceli, nezmatkova­li a skóre obrátili. I díky Eratovi. „Je to top lídr na ledě i v kabině. Špičkový hráč. Bral si slovo.

25člennou nominaci trenér Jandač oznámí Češi se v základní skupině olympijské­ho turnaje střetnou s domácí Jižní Koreou (15. února), s Kanadou (17. února) a Švýcarskem (18. února). Nejen po první třetině s Finy, ale i v dalších utkáních, kdy to třeba naopak bylo dobré a on vše podpořil povzbudivý­mi slovy v kabině,“vychvalova­l ho brankář Dominik Furch.

Hvězda Komety i celé extraligy dokonale splnila to, co po něm žádal reprezenta­ční kouč Jandač.

Stal se vůdcem. „Taky kdo jiný by to měl být?“pokládá řečnickou otázku Alois Hadamczik. Někdejší Zlepšila se hra a především organizace. Martin Erat se zhostil role kapitána velmi dobře, má skvělé vůdčí schopnosti. Petr Koukal je zase hráč, který toho hodně zažil a je to dobrý kluk. A do obrany přišla také zkušenost.

Po listopadov­ém turnaji Karjala byli Češi naopak kritizován­i. Opravdu změní projev týmu pár zkušených hráčů?

To není pár hráčů! To máte Erata, Koukala, Michálka, Němce. dní zbývá do oznámení hokejové nominace na olympiádu. Bývalí trenéři reprezenta­ce kouč národního týmu má pravdu, příliš hokejistů s podobným životopise­m se po ledě pokrytém olympijský­mi symboly prohánět nebude.

„Martin se prosazuje v lize. A když je zdravý, prosazuje se hodně,“připojuje se další reprezenta­ční extrenér Vladimír Vůjtek. „I teď na turnaji hrál dobře. Udělal také dvě velké chyby. Po jedné jsme dostali gól, po druhé jsme mohli dostat,“

Co byste týmu naopak vytkl?

Myslím, že tam je dostatek trenérů, a nebudu nikomu radit. Také si věci dělám podle sebe. Když to udělají média nebo někdo jiný, beru to. Já jsem ale trenér a nebudu zasahovat do práce kolegů, to není v mojí kompetenci a nebylo by to slušné. Vidím to pozitivně, že mužstvo je složené ze zkušených hráčů, z hráčů střední generace a mladých. Staří hráči tomu dodali klid a organizaci, nelítali za každým pukem. Myslím, že mluvíme o účelném hokeji, a ne o moderním hokeji.

Právě tenhle styl přinesl tři výhry.

Líbilo se mi, že tým nepropadal panice, byl v klidu a hodně silný na puku. Předtím jsme chtěli soupeře nahánět, vyrovnat se jim v prvcích, na které jsme neměli. Hráli jsme ale účelně, a proto se dostavil výsledek.

Můžete zkusit jmenovat nějakého hráče, kterého jste na turnaji v Rusku ve výběru postrádal?

Myslím, že by v nominaci neměl chybět Roman Červenka. Myslím, že by se v téhle konkurenci prosadil. A další hráči? Uvidíme. připomíná kouč Eratova zaváhání. „Jinak ale velice dobře řídil přesilovku.“

I proto se hokejový perfekcion­ista z Brna stal s pěti body nejprodukt­ivnějším hráčem celého Channel One Cupu. I proto se po turnaji s chutí rozpovídal.

A pokud by měl co říct i po olympiádě, bylo by to znamení, že český tým na hrách uspěl.

 ??  ?? Vladimír Vůjtek a Alois Hadamczik. 2x foto: MAFRA
Vladimír Vůjtek a Alois Hadamczik. 2x foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia