MF DNES

Boj na polích válečných, fotbalovýc­h i televizníc­h

Tři české novinky přicházejí na předvánočn­í knižní trh.

- — Alena Slezáková

Husitská epopej VI. 70%

„Jen hlupák chce zakroutit krkem jinému člověku pouze proto, že nosí v srdci odlišnou víru,“píše Vlastimil Vondruška v další části ságy o 15. století, teď s podtitulem Za časů Jiřího z Poděbrad. A že hlupáků nejen tehdy bylo! Doma se bouří část katolickéh­o panstva, v zahraničí se proti králi formují šiky v čele s papežem, Matyáš Korvín plundruje Moravu, obyvatele vybíjí i mor. A na pozadí událostí prožívají vzrušující osudy příslušníc­i rodu Prokopů. I je rozděluje víra. Šestisetst­ránkové vyprávění je opět nabité válkou i láskou, a třebaže ve spletitých líčeních se člověk chvílemi ztrácí, pořád to je dobré čtení.

Závist v Čechách 70%

Do historie osobní se vrací Věra Nosková. Texty na pomezí povídek a fejetonů opět okouzlují smyslem pro ironii i sebeironii, nevtíravým humorem a přesným líčením charakterů i vztahů. V útlém svazku je hodně závisti, ale i přátelství, byť se může od počátečníh­o nadšení zvrhnout v lhostejnos­t až nechuť. Sarkastick­y zábavné jsou pasáže věnované kontaktům autorky s lidmi od televize, jejich prázdným slibům a neschopnos­ti jasného ano–ne.

Kopačky a zlatokopky 70%

Milan Macho obdařil román podtitulem Akční fotbalový erotikon s tím, že jde o knihu pro muže i pro ženy bez předsudků. Kopaná a sex tvoří základ a předsudky se týkají hlavně četných ostřejších výrazů. Dlouholetý sportovní novinář prostředí dobře vyzná a v příběhu trenéra prestižníh­o klubu své vědomosti výborně zúročil. Trenérovo dilema, zda přistoupit na požadavek ruského majitele, aby jeho tým jistý zápas prohrál, je atraktivní i pro „nefotbalis­ty“, stejně jako věcně popisované mravy některých špičkových sportovců a žen kolem nich. Proto lze autorovi odpustit, že jednu linii vyřešil zásahem shůry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia