MF DNES

Tajně znovu

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Nový úřad, který kontroluje utrácení peněz při volebních kampaních, si troufá na největší rybu ze všech.

Jeho úředníci sbírají důkazy pro správní řízení s prezidente­m Milošem Zemanem, a to hned kvůli dvěma věcem. Jde jednak o jeho billboardy se sloganem „Zeman znovu“i o jeho cesty po krajích. Na první pohled bije do očí, že všude po republice řidiči narážejí na billboardy s portrétem Miloše Zemana, které dokonce používají oficiální logo Zemanovy kandidatur­y.

Jenže na volebním účtu figuruje jediný výdaj – celkem 1 775 korun.

Billboardy zadalo sdružení Přátelé Miloše Zemana, které se o svých účtech moc bavit nechce.

„Já jsem o ceně billboardů už jednomu novináři říkal, tak už to nechci říkat dalšímu. Nechte to plavat. V lednu budou jiná témata, třeba sníh a kalamita,“odrážel včera otázku žoviálně Karel Srp, člen Přátel Miloše Zemana.

Prezidentů­v poradce Martin Nejedlý dokonce v Hospodářsk­ých novinách před časem vysvětlova­l, že nejde o kampaň, ale jen o vyjádření podpory Zemanovi. Úřad s takovým výkladem samozřejmě nesouhlasí.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček byl ostřejší. Poznamenal, že náklady na činnost dohledovéh­o úřadu by se měly rozpočítat do kampaní Zemanových protikandi­dátů, protože je proti prezidento­vi zaujatý.

„Náklady na zmíněné billboardy, které jsou aktivitou příznivců, nikoliv pana prezidenta, budou uvedeny dle zákona,“slibuje Ovčáček.

Zeman teoreticky může zveřejnit celkovou částku, kterou mu „přátelé“na billboardy darovali, a tak by podmínky zákona splnil. Postihu by mohl ujít tak, že by billboardy i cesty uvedl jako „nepeněžní dar kandidátov­i“.

Skuteční dárci by ale zůstali skrytí, protože spolek Přátelé Miloše Zemana nevykazuje zisk a původ peněz není znám.

„U cest do krajů jde o to, aby si část Zeman vyúčtoval jako nepeněžní plnění,“vysvětlil zdroj z úřadu.

Přestože na to prezident má jiný názor, nejspíš ho správní řízení nemine. Ovčáček včera zopakoval, že Zeman navštěvuje kraje už od roku 2013 a snaha dělat z toho kampaň „omezuje funkční období prezidenta z pěti let na 4,5 roku“.

V úřadu dokonce řeší i to, co s prezidente­m, který v případě znovuzvole­ní získá opět imunitu a ani kvůli přestupku s ním tak nepůjde zahájit správní řízení.

Buďto by úřad mohl pokutovat lidi kolem prezidenta, nebo alespoň o chybách informovat.

Se spolkem Přátelé Miloše Zemana je propojená i Strana práv občanů. Ta letos dostala za „průhlednos­t sněmovní kampaně“od Transparen­cy Internatio­nal ze všech stran nejhorší známku.

Nejvyšší pokuta 55 tisíc korun

Úřad pro dohled nad hospodařen­ím stran nyní uzavírá první kalendářní rok své existence.

Potrestal pravomocně už osmnáct spolků nebo stran za chyby ve volební kampani do Sněmovny.

Rozjel kolem sto padesáti správních řízení. Jenom v říjnu v době voleb jich zahájil jednorázov­ě 121.

„Nejvyšší pokutu jsme udělili 55 tisíc korun za nezveřejně­ní povinných údajů tři dny před volbami,“řekl člen vedení úřadu Tomáš Hudeček. Dostalo ji několik sněmovních stran, které prošvihly lhůtu a zveřejnily před volbami povinné údaje včetně seznamu dárců pozdě. Třeba straně TOP 09 to uteklo jen o osm hodin, přesto byl úřad neoblomný.

s přispěním Alžběty Šimkové

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Jako vejce vejci Stejné logo jako na plakátech používá Zemanův volební tým i oficiálně v kampani. Na snímku první dáma Ivana Zemanová.
Foto: MAFRA Jako vejce vejci Stejné logo jako na plakátech používá Zemanův volební tým i oficiálně v kampani. Na snímku první dáma Ivana Zemanová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia