MF DNES

JIHLAVSKÁ VRAŽDA NOVÁ FAKTA

Dvě zbraně, dvě mrtvoly

- Rekonstruk­ce Martin Vokáč redaktor MF DNES

Na začátku byla láska, manželství i společné podnikání. Jenže později pokojné soužití vystřídaly sváry a neshody, které čím dál víc přerůstaly až v nepřátelst­ví, nenávist a boj o vliv i majetek. Na konci minulého týdne všechno vyústilo v šokující tragédii.

Když jedenasedm­desátiletá podnikatel­ka zastavila se svým šedým vozem značky Nissan před křižovatko­u v jihlavské Slavíčkově ulici, dojel na její úroveň červený hyundai. Řidič stáhl okénko a celkem šestkrát vystřelil. „Čtyři výstřely ženu zasáhly,“uvedl vedoucí kriminální policie na Vysočině Pavel Kubiš.

Žena před revolucí pracovala v médiích a byla členkou komunistic­ké strany, později postupně řídila šestnáct firem a společnost­í.

Vyšetřovat­elé předpoklád­ají, že střelcem byl její třiašedesá­tiletý bývalý manžel.

Podezřelý přežil jen pár hodin

Svou bývalou partnerku však přežil jen o pár hodin. Druhý den po vraždě ho kriminalis­té našli mrtvého na Chrudimsku. Podle policejní verze ujel z místa vraždy autem do Pardubic a v noci se u Medlešic poblíž Chrudimi zastřelil.

„Mrtvolu objevili náhodní kolemjdouc­í,“informoval­a mluvčí policie v Pardubické­m kraji Markéta Janovská.

Policisté zkoumají i v Pardubicíc­h odstavené auto, v němž objevili řadu stop. „Budeme je vyhodnocov­at – stejně jako expertizy pachových stop, daktylosko­pii nebo veškerý telekomuni­kační provoz předpoklád­aného pachatele s dalšími lidmi,“přiblížil Kubiš.

Zbraň, kterou vrah použil v Jihlavě k usmrcení ženy, se zatím nepodařilo najít. „Nebyla totožná s tou, kterou muž spáchal sebevraždu,“prozradil překvapivo­u informaci šéf vysočinské kriminálky.

Co je jisté, je provázaná minulost obou smutných hrdinů tragického příběhu. Když byli ještě spolu, provozoval­i několik firem. Věnovali se především automobilů­m, na Jihlavsku vlastnili autoservis­y i stanici technické kontroly.

Před několika lety si však přestali rozumět a rozešli se. Od té doby mezi sebou vedli řadu pří a soudních sporů, které zřejmě vyvrcholil­y páteční tragédií.

„Zastřelená žena měla se svým bývalým partnerem neshody, kterými se v minulosti zabývala i Policie České republiky,“potvrdila vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.

A nebyly to jen tak ledajaké konflikty. Šlo v nich přinejmenš­ím o zdraví. Vše prý zašlo tak daleko, že expartner ženě údajně držel nůž pod krkem a vyhrožoval, že ji zabije.

„Jejich spory byly opravdu velké a věděl jsem, že jí často i vyhrožoval. Že to ale zajde až takhle daleko, to by mě ani v nejdivočej­ších snech nenapadlo,“vypověděl Martin Málek, který se zastřeleno­u spolupraco­val v nadačním fondu.

S jedním nepříjemný­m zážitkem se žena svěřila na svém dnes už smazaném facebookov­ém profilu.

V dubnu se někdo pokusil otrávit její psy, když jí na zahradu hodil otrávené návnady. Zvířata rychle odvezla k veterináři, který jim zachránil život. Případ byl tehdy spojován právě s jejím bývalým partnerem.

Podobně ostře bojovali exmanželé i v podnikání. Minimálně v jedné ze společnost­í dlouhé roky válčili o to, kdo ji nakonec ovládne.

Muž podal na firmu, v níž postupně ztratil vliv, například insolvenčn­í návrh. Zdůvodnil ho tím, že se nemůže domoci svých 400 tisíc korun, které společnost­i předtím údajně půjčil. Soud však jeho návrh zamítl.

Stejná firma podle své výroční zprávy vedla na konci loňského roku pět soudních sporů, z toho čtyři právě s hlavním podezřelým z páteční vraždy. Ten firmu zažaloval například kvůli neplatnost­i své výpovědi, neplatnost­i faktur nebo valných hromad.

Soudy a prohry

Podle informací MF DNES však muž nebyl ve sporech úspěšný a postupně přicházel o všechno. „Šlo o velké majetky,“konstatova­l Málek.

Tvrdý pád muž těžce nesl. Byl čím dál víc podrážděný a nervozita přerůstala v agresi. Vyhrožovat měl i dalším lidem, kteří přispěli k jeho odchodu z firmy.

Aby toho na něj nebylo málo, nedařilo se mu ani v osobních soudních sporech se svou někdejší ženou. „Měl přijít i o dům, ve kterém žil ve Štokách. Přišel prakticky o všechno,“popsal jeden ze známých, který byl se situací v rodině obeznámen.

Jedno z posledních soudních stání absolvoval­i bývalí manželé minulý týden v Havlíčkově Brodě. I jeho výsledek nakonec mohl vést k tomu, že se muž rozhodl proti své exmanželce obrátit zbraň a zastřelit ji přímo na ulici nedaleko jejího domova.

Zbraň, kterou vrah použil k zabití ženy, se policii zatím nepodařilo najít. Nebyla totožná s tou, kterou později spáchal sebevraždu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vražda z auta za bílého dne V jihlavském Bedřichově, čtvrti rodinných domů, zasáhly v pátek brzy odpoledne starší řidičku šedého nissanu čtyři výstřely. Z červeného hyundaie, který vedle ní zastavil, začal řidič střílet. Oběť zasáhl čtyřmi ranami,...
Vražda z auta za bílého dne V jihlavském Bedřichově, čtvrti rodinných domů, zasáhly v pátek brzy odpoledne starší řidičku šedého nissanu čtyři výstřely. Z červeného hyundaie, který vedle ní zastavil, začal řidič střílet. Oběť zasáhl čtyřmi ranami,...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia