MF DNES

Pospíšilov­a nadace dostane od Prahy 5 barokní vilu

- — Robert Oppelt

Ještě před pár lety úřadoval u kavárenské­ho stolku v přízemí smíchovské­ho letohrádku Portheimka pražský starosta se špatnou pověstí Milan Jančík. Politik s přezdívkou Kosmetik pravidelně sedával v koutě, u jeho stolku se střídali politici, podnikatel­é i lobbisté. Tady bylo jedno z důležitých míst politickéh­o polosvěta Prahy primátora Pavla Béma.

Teď tu bude úřadovat jiný politik. Pokud to schválí dnešní zastupitel­stvo Prahy 5, nastěhuje se sem Nadace Jana a Medy Mládkových. Barokní zámeček v centru hlavního města tedy získá nadace, které šéfuje předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Městská část, kterou vede Pospíšilův stranický kolega Pavel Richter, se rozhodla objekt nadaci svěřit bez výběrového řízení a navíc bude na provoz nadále přispívat pěti miliony korun. Radnice provozoval­a v objektu galerii. S jejím provozem však nebyla spokojena.

„Portheimka nefungoval­a dobře už několik let. Byla to výstavní síň bez koncepce,“vysvětluje místostaro­sta Prahy 5 pro kulturu Lukáš Herold (ODS). Podle něj trápila galerii hlavně malá návštěvnos­t, ročně sem chodilo zhruba šest tisíc lidí. Proto radnice začala řešit budoucnost zámečku právě s nadací, která má ve správě nedaleké Museum Kampa nebo Werichovu vilu.

Starosta Prahy 5 Pavel Richter také odmítá spekulace, že pronájem je „malou domů“pro předsedu jeho strany, když objekt získá Nadace, kterou vede Pospíšil. „Snažím se, aby to na naše rozhodován­í nemělo žádný vliv,“říká starosta.

Stejně to vysvětluje i Pospíšil. „Jednání o Portheimce začala už dlouho předtím, než já jsem do TOP 09 vstoupil. Osobně jsem se v nich navíc nijak neangažova­l a veškerá jednání vedl ředitel Musea Kampa Jan Smetana,“vysvětluje Pospíšil, o němž se hovoří i v souvislost­i s volbami na pražského primátora příští rok. Část strany ho přemlouvá, aby vedl její kandidátku právě v metropoli.

Od Nadace prý vzešel nápad, vybudovat zde expozici skla.

„Když přišli s nápadem, bylo hloupé to dělat s někým jiným,“vysvětluje Herold, proč radnice neoslovila se zajímavou nabídkou ještě někoho jiného.

„Ve věci expozice v Portheimce jsme byli osloveni radnicí Prahy 5 napřímo, zda bychom neměli zájem využít její výstavní prostory. Rozhodli jsme se tuto nabídku využít a připravili jsme projekt, který mimo jiné umožňuje vystavení části sbírky českého skla Medy Mládkové,“říká ředitel Musea Kampa Smetana.

„Na základě jejich žádosti jsme zpracovali projekt a teď je na zastupitel­ích, aby ho přijali, nebo odmítli,“dodává.

Na sklo padla volba proto, že na Portheimce chybí klimatizac­e. Proto zde není možné dlouhodobě vystavovat třeba obrazy. Sklu to ale nevadí.

Radnice je podle Herolda ochotna přispět i na provoz a vybudování expozice. Pro příští rok to je pět milionů korun.

Smlouva bude uzavřena na tři roky, za tu dobu počítá radnice s příspěvkem na provoz expozice částkou až 13 milionů.

Podle Herolda je to ale prý méně, než kolik peněz musela přispívat na vlastní galerii.

„Pro Museum Kampa je to zcela neziskový projekt a naším požadavkem pouze je, aby Praha 5 hradila výhradně náklady s provozován­ím expozice skla,“dodává Smetana.

Smlouva má být uzavřena na tři roky. Pak chce radnice zámeček zrekonstru­ovat.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia