MF DNES

Konec naivity

Trumpova obranná doktrína pro svět, který se změnil

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Zní to jako konec naivity.

A tečka za světem po studené válce, kdy každý měl spolupraco­vat s každým, čímž se všichni dohromady udělají lepšími.

Když Donald Trump včera představil svoji bezpečnost­ní doktrínu, vykreslil takřka predátorsk­ý svět, v němž největší státy mezi sebou bez rukavic i pravidel soupeří o nadvládu a vliv.

Je to svět, který si dal pětadvacet let pauzu od střetávání supervelmo­cí, ale pauza právě skončila. „Éra soupeření mocností je zpátky,“řekl Trump.

Je to svět, kde nějaké mezinárodn­í aliance a smlouvy nemají z hlediska Ameriky v podstatě žádnou cenu, pokud USA neprospíva­jí.

A je to také svět nekončící konkurence a věčného poměřování sil, v němž USA musí bojovat na všech azimutech, aby chránily své zájmy jak před nepřáteli, tak přáteli.

A je to i svět, kde nic není dáno dopředu a USA se musejí den co den snažit, aby si uhrály své. „Úspěchy a postavení Ameriky ve světě nejsou ani dané, ani náhodné,“prohlásil Trump. „Američané museli častokrát soupeřit se svými protivníky, aby si zachovali a uhájili svoji bezpečnost, prosperitu a principy, jež jsou jim drahé.“

Trump rovněž oznámil, že vidí odlišné pořadí hrozeb než jeho nedávní předchůdci.

Na první místo se vrátily hrozby minulosti jménem Rusko a Čína. Trump je nazval revizionis­tické síly, protože se snaží omezit vliv a prosperitu Ameriky, aby se na její úkor mohly vyšvihnout výš.

„Jsou rozhodnuty vybudovat své ekonomiky méně svobodné a méně otevřené, budují svoji vojenskou sílu a využívají informace a data, aby mohly kontrolova­t své obyvatele a rozšiřovat svůj vliv,“řekl Trump o Rusku a Číně.

Až na dalších místech zůstaly tradiční hrozby světa po studené válce – Írán a KLDR jako zbytky „osy zla“a samozřejmě teroristé následovan­í sítěmi nadnárodní­ch zločinecký­ch syndikátů.

Zdá se, že geopolitik­a je zpět a vrátila se plnou silou.

Trump prohlásil, že soupeření s Čínou a Ruskem přimělo USA přehodnoti­t politiku založenou na předpoklad­u, že přátelský přístup k rivalům a jejich zapojení do mezinárodn­ích institucí je změní v neškodné hráče a důvěryhodn­é partnery.

„Tento předpoklad se ve většině případů ukázal být falešný,“zdůraznil Trump.

Prásknutí dveřmi

Je to prásknutí dveřmi za víc než čtvrt stoletím amerického přístupu ke světu, který od první války v Perském zálivu spočíval v co nejširší a až úzkostlivě uplatňovan­é mezinárodn­í spolupráci a snaze zapojit do ní co nejvíce států. Včetně těch problémový­ch, s představou, že je to automatick­y polepší.

Američtí prezidenti často zveřejňova­li své globální doktríny. První je dvě stě let stará doktrína Jamese Monroea „Amerika Američanům“, která varuje zámořské mocnosti před vměšováním na západní polokouli. Nejznámějš­í jsou ty ze studené války – Trumanova doktrína zadržování komunismu, Eisenhower­ovo zatlačován­í komunismu či Reaganova představa, že lepší než se snažit o uvolňování napětí je rovnou porážka komunismu.

Zatímco Barack Obama přišel se „strategick­ou zdrženlivo­stí“, Trumpova doktrína by mohla dostat název „mír silou“. Všechno v ní souvisí: ekonomická bezpečnost USA je součástí národní bezpečnost­i, a tudíž i ekonomická bezpečnost musí být zajištěna vojenskou silou.

Když je Trumpova doktrína vydestilov­aná v jediném projevu, zní jako takřka brutální přehození kormidla. Ale faktem je, že pro ty, kdo pozorně sledují Trumpovy názory na svět a místo Ameriky v něm, je v projevu naopak málo nového: všechno už Trump párkrát řekl. Ve dvou slovech to bylo zhuštěno v jeho volebním sloganu Amerika na prvním místě.

Včerejší projev dokonce údajně vznikl kompilací myšlenek z předchozíc­h vystoupení.

 ?? Foto: ČTK ?? Střet mocností je zpátky Americký prezident Donald Trump včera představil svoji bezpečnost­ní doktrínu. Jeho předchůdci v Bílém domě podle něj svou nedůsledno­stí vydali americkou suverenitu cizím vládám. Svou váhavostí prý umožnili také vzestup Islámského státu. Označil i hlavní americké soupeře – jsou to Čína a zejména Rusko, které zasahuje do vnitropoli­tických záležitost­í zemí po celém světě.
Foto: ČTK Střet mocností je zpátky Americký prezident Donald Trump včera představil svoji bezpečnost­ní doktrínu. Jeho předchůdci v Bílém domě podle něj svou nedůsledno­stí vydali americkou suverenitu cizím vládám. Svou váhavostí prý umožnili také vzestup Islámského státu. Označil i hlavní americké soupeře – jsou to Čína a zejména Rusko, které zasahuje do vnitropoli­tických záležitost­í zemí po celém světě.
 ?? Foto: Reuters ?? Složitý svět Donald Trump představil bezpečnost­ní doktrínu.
Foto: Reuters Složitý svět Donald Trump představil bezpečnost­ní doktrínu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia