MF DNES

Zákony bez kontroly expertů

- — Iva Bezděková

Nová vláda slibuje, že bude jednat rychleji než ty předchozí. Chce kvůli tomu změnit dosavadní systém projednává­ní zákonů. Napříště by je už nemuseli číst lidé z praxe. Dosud bylo zvykem, že vládní návrhy zákonů nejprve připomínko­valy různé profesní komory.

Například zákony, které se týkají fungování nemocnic, předem komentuje mimo jiné Česká lékařská komora. Stavební zákony zase připomínku­je Česká komora architektů, další ministerst­va nebo důležité instituce.

Teď by si vláda toto připomínko­vací „kolečko“ráda odpustila.

„Chceme způsob projednává­ní ve vládě změnit. Nový systém určitě povede k lepšímu způsobu než v minulosti,“uvedl pro Hospodářsk­é noviny místopředs­eda vlády Richard Brabec. Po mnoha letech by tak mohla skončit dosavadní podoba meziresort­ního připomínko­vého řízení.

„Nejsem si úplně jistý, jestli je to ten správný krok, kterým vláda bez důvěry má začít,“říká politolog Tomáš Lebeda. Nedostateč­ně projednané zákony mohou totiž podle kritiků obsahovat i věcné chyby. „Pokud bude chtít vláda obcházet tripartitu, může to vyvolat velké znepokojen­í mezi zaměstnanc­i i zaměstnava­teli,“připomíná Lebeda, že připomínky k návrhům posílají také třeba odbory.

Záměr kritizují i profesní komory, které chtějí tuto věc co nejdříve probrat přímo s premiérem. „Bez odborné konzultace by hrozilo, že náš právní řád zaplaví nekvalitní zákony,“upozorňuje například prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia