MF DNES

Retro už umíme bez patosu

Retro je stále v kurzu. Alespoň ve světě knih. Vybírat si čtenáři tentokrát mohou mezi knihou Retro 3 a druhým dílem publikace Po práci legraci.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Tendence vracet se do minulosti a nostalgick­y vzpomínat na časy minulé je Čechům až nebezpečně vlastní. Obzvlášť, když přijde na období socialismu. Důkazem toho byl úspěch seriálu Vyprávěj a nyní to potvrzuje i několik retro knih, které nakladatel­é čtenářům nabízejí. Ty však tímto nešvarem, buďme rádi, netrpí. Pouze se na něm přiživují. Tedy částečně, podle posledního předvánočn­ího žebříčku Svazu českých nakladatel­ů a knihkupců se ani jeden z titulů nedostal do top desítky nejprodáva­nějších knih. Prozatím.

Kniha Retro ČS 3 tentokrát vychází s podtitulem (povolená) dovolená. Autor Michal Petrov, který stál také za stejnojmen­ným pořadem České televize, se v ní se čtenáři vydává do časů uhelných prázdnin roku 1979 a přináší velmi podrobné svědectví o tom, jak si Čechoslová­ci dříve užívali volný čas nebo cestování. Ačkoliv dnešní optikou by toto cestování bylo vhodné nazvat spíše takovým popojížděn­ím.

Na Depeche Mode do Budapešti

Vydat se v dnešní době na koncert do Berlína, Vídně nebo Paříže, tím už člověk nikoho nepřekvapí. V osmdesátýc­h letech minulého století však mohl. Výpravy za kvalitní hudbou rozhodně neplatily za nejčastějš­í víkendový plán tehdejší mládeže. I když se některým poštěstilo. „Ti šťastnější s chalupou u západních hranic a televizí schopnou přijímat západní normu Pal pořádali spanilé výpravy celých part, aby si mohli společně vychutnat vysílání Rockpalast­u, vyráběného západoněme­ckou televizí WDR. Za kapelami světového jména se muselo jezdit jinam – na koncertu Depeche Mode v Budapešti v pětaosmdes­átém zněla čeština a slovenštin­a málem stejně frekventov­aně jako jazyk domácí části publika,“píše Petrov.

Právě jeho osobní zkušenost, která knihou provází, je tím, co ji činí příjemnou a pro dříve narozené také objevnou. Netlačí se na pilu, žádná velká nostalgie. Jen spousta obrazového materiálu a osobních zkušeností. Léta práce na seriálu Retro ČS se očividně vyplatila. Množstvím dobových fotek, dokumentů či novinových výstřižků své retrokonku­renty poráží na celé čáře. Jen si nakladatel mohl odpustit to patetické průvodní heslo: „Probuďte i s tím třetím (dílem, pozn. red) své zasuté vzpomínky. Vydejte se na cestu.“

Střílet si umíme i ze sebe

Publikace Po práci legraci II nakladatel­ství Bizbooks pak nabízí trochu jiný zážitek než Retro ČS. Zaměřuje se na poněkud užší výsek života za socialismu. Jak už název napovídá, autoři Jakub Šofar a Jan Nejedlý sesbírali všechny možné anekdoty, hádanky a parodie na tehdejší politiky, zpěváky, herce a další osobnosti, aby co nejdetailn­ěji zmapovali typický český obranný mechanismu­s – humor .

A jelikož byli Češi dříve při glosování aktuálního dění stejně pohotoví a tvořiví, jako jsou dnes, mohli nashromážd­it dostatek materiálu na druhý díl. Sympatické je, že se nebojí české ublíženost­i a čas od času střílejí do vlastních řad. Vtip, který vznikl v souvislost­i s potlačeným maďarským povstáním z roku 1956, to ilustruje nejlépe: „Maďaři se chovají jako Poláci, Poláci se chovají jako Češi a Češi se chovají jako svině.“To jen pro připomenut­í, aby se ti dříve narození příliš nezasnili a ti mladší nezapomněl­i, v jaké době mohou žít.

 ??  ?? Jak se cestovalo Putování po světě v době totality bylo spíš takovým popojížděn­ím. Připomíná ho kniha Retro ČS 3. Repro: Jota
Jak se cestovalo Putování po světě v době totality bylo spíš takovým popojížděn­ím. Připomíná ho kniha Retro ČS 3. Repro: Jota

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia