MF DNES

Detektiv spojil „Čapák“s Rittigem

- — Karel Hrubeš

Bývalý detektiv protimafiá­nského útvaru Jiří Komárek odešel včera od soudu poražen. Za to, že loni v létě obvinil policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého v médiích z „brutálního úniku informací“, dostal od Okresního soudu pro Prahu-západ roční podmínku.

Komárek ve své obsáhlé výpovědi před soudem zabrousil hned do několika závažných kauz poslední doby. Mimo jiné případu Beretta, který se týká vynášení citlivých policejníc­h informací.

Zvlášť zevrubně se věnoval kauzám kolem podnikatel­e Ivo Rittiga a jeho právníka Davida Michala a zmínil i Michalovo údajné propojení na vyšetřovat­ele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila.

A to přesto, že ho soudkyně Jitka Drábková upozornila, aby se věnoval jen případu, kvůli kterému je u soudu.

Exdetektiv Komárek, který po svém konci u policie začal pracovat na Generálním finančním ředitelstv­í – to spadá pod ministerst­vo financí řízené hnutím ANO – tím chtěl podle svých slov jen popsat poměry u policie.

Bývalý elitní detektiv Jiří Komárek loni v červnu označil policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého za „osobu podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňován­í hospodářsk­é trestné činnosti ve stamiliono­vých částkách“. Včera dostal za tento výrok roční podmínku. Podle soudu se tím dopustil zneužití pravomoci.

Případ se odehrál krátce poté, co vedení policie oznámilo reorganiza­ci, jejímž výsledkem bylo sloučení protimafiá­nského a protikorup­čního útvaru. Komárek, který pracoval v první zmíněné jednotce, ve svém výroku na adresu policejníh­o prezidenta narážel na vyšetřován­í kauzy kolem společnost­i Tesco SW. Telefon, ze kterého odešlo varování před chystanou policejní akcí, později užíval jeden z členů Tuhého rodiny. SIM karta však byla jiná. „Nikdy nebylo objasněno, co bylo myšleno tím brutálním únikem z mé strany,“řekl k tomu u soudu Tuhý.

Kromě něj vypovídal i bývalý Komárkův šéf z protimafiá­nské jednotky Robert Šlachta. A svého bývalého podřízenéh­o se zastával. U soudu prohlásil, že vedení policie se snažilo od něj získat informace o probíhajíc­ích kauzách, které jeho lidé vyšetřoval­i. „Komárka jsem zprostil mlčenlivos­ti v souladu s pokynem policejníh­o prezidenta, kde bylo jasně uvedeno, že já mohu komunikova­t s médii nebo mohu pověřit nějakého policistu,“řekl Šlachta před soudem.

Podle soudkyně Jitky Drábkové se Komárek měl obrátit se svým podezřením ohledně Tuhého například na státní zastupitel­ství, ne na média.

„Morálně mám svým způsobem pro jednání pana obžalované­ho pochopení, byl svým způsobem frustrován, neměl důvěru v Generální inspekci bezpečnost­ních sborů a podobně, ale nemůžu s ním souhlasit po právní stránce,“uvedla Drábková při čtení rozsudku.

Nagyová, Rittig a Čapí hnízdo

Exdetektiv Komárek při své výpovědi zmínil řadu policejníc­h případů, mimo jiné kauzu Nagyová, ale například i Čapí hnízdo. „Mluvil jsem o tom z toho důvodu, abych ukázal, v jakém stavu policie je,“řekl po skončení soudu Komárek MF DNES.

Ve své řeči citoval spis k případu Beretta. Ten se týká úniků informací od policie. Když detektivov­é zadrželi policisty z pražského krajského ředitelstv­í, advokát David Michal, který je obviněn v několika kauzách spolu s kontroverz­ním podnikatel­em Ivo Rittigem, podle Komárka zjišťoval, zda mezi zadrženými není i detektiv Pavel Nevtípil.

Ten vyšetřoval kauzu Neograph a dnes vede vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo.

„Shání informace, kdo byl zadržen. Ptá se na pana vyšetřovat­ele Nevtípila. Když se dovídá, že pan Nevtípil není mezi zadrženými, tak to do telefonu komentuje slovy, že Nevťa, ne už Nevtípil, zadržen nebyl, to jsem si tedy oddechl. Ten byl pro nás klíčový v době, kdy probíhalo Čapí hnízdo,“citoval Komárek spis. MF DNES oslovila advokáta Michala s dotazem na Komárkovu výpověď. Ten však do uzávěrky neodpovědě­l.

Bývalý detektiv Komárek nastoupil v únoru na Generální finanční ředitelstv­í. To spadá pod ministerst­vo financí, které v době Komárkova nástupu řídil Andrej Babiš.

Bývalý detektiv po skončení jednání naznačil, že podle něj je kauza Čapí hnízdo účelová. „Jestliže se pan Nevtípil podílel na kriminaliz­aci rodiny Sittů (kauza Neograph – pozn. red.), odvolací soud to napsal dokonce do rozsudku, a pak dostane k prověřován­í Čapí hnízdo a při realizaci Beretty o něm lidé od Rittiga říkají, že si oddechli, že není mezi zadrženými, tak co si o tom chcete myslet,“uvedl Komárek.

Nevtípil však nikdy z ničeho nebyl obviněn. Rovněž ve vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitel­ství v Praze „nebylo zjištěno významné pochybení“. Komárek se proti roční podmínce na místě odvolal.

Morálně mám svým způsobem pro jednání pana obžalované­ho pochopení, byl svým způsobem frustrován, neměl důvěru v inspekci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia