MF DNES

Na vládu ANO by zatím kývli jen komunisti

-

Z jednání ANO s ostatními stranami podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vyplynulo, že o toleranci jeho vlády je ochotna uvažovat pouze KSČM. Ostatní strany to odmítly. Vývoj pro druhý pokus o sestavení kabinetu Babiš nechtěl předjímat. Podotkl pouze, že získal dojem, že si ODS, Piráti a SPD věří pro případné předčasné volby. Ty by ale nepovažova­l za nejlepší řešení.

„Strany a hnutí, se kterými jsme jednali, mají jasné návrhy. Chtějí zůstat v opozici a my ve vládě to máme odpracovat,“řekl Babiš po včerejších schůzkách s SPD a Piráty.

Předseda SPD Tomio Okamura včera novinářům řekl, že poslanci hnutí budou hlasovat proti vzniku vlády s důvěrou kvůli programový­m rozporům i personální­m výhradám, například vůči ministryni obrany Karle Šlechtové. SPD chce, aby se omluvila za výrok přirovnáva­jící stranu k fašistům, nebo aby ve vládě nebyla. Výhrady má i k ministru dopravy Danu Ťokovi a zdravotnic­tví Adamu Vojtěchovi. Babiš považuje Okamurovy požadavky na personální změny v kabinetu, který byl jmenován minulý týden, za nemístné. Vymáháním případné omluvy od Šlechtové se zabývat nechce.

„To je jejich problém, to nebudu řešit,“řekl později novinářům. Pokud by Babiš potom, co by nezískal důvěru pro první kabinet, sestavoval vládu podruhé, SPD je připravena pokračovat v rozhovorec­h. „Co se týká druhého kola, vše je otevřené,“řekl šéf poslanců SPD Radim Fiala. Včera se o tom podle něj diskuse nevedla.

„V této fázi, kdy máme programové a personální rozpory, jsme se rozhodli, že tato vláda nesplňuje programové a personální představy našeho hnutí. Rozhodli jsme se, že menšinovou vládu nepodpořím­e, a to ani odchodem ze sálu,“uvedl Okamura.

Debatu s Babišem o programový­ch tezích si včera Okamura pochvalova­l, podle něj byla důkladná, stále ale panují rozpory s některými programový­mi body SPD.

ANO například nesouhlasí s parametry zákona o referendu, který SPD navrhuje, nesouhlasí ani s možností hlasovat o vystoupení z EU. ANO také nechce zrušit státní příspěvky

Poslanci SPD pro menšinovou vládu ANO ruku nezvednou. Čeká se na sjezd ČSSD a kongres ODS

pro některé politické neziskové organizace.

Kývli zatím jen komunisté

V předchozíc­h dnech se ANO setkalo i s ostatními sněmovními stranami s výjimkou TOP 09, jednání s ní z časových důvodů bylo odloženo na leden. TOP 09 ale už předem, jako většina ostatních stran, jasně deklaroval­a, že menšinovou vládu ANO nepodpoří. Na jednáních pouze KSČM vyslovila ochotu uvažovat o toleranci vlády při splnění jistých programový­ch podmínek. „Ostatní to odmítli, uvidíme, jestli se to v lednu změní nebo ne,“řekl Babiš.

Nechtěl předjímat, jestli by měl větší šanci na získání důvěry při druhém pokusu o sestavení vlády, který mu předem přislíbil prezident Miloš Zeman pro případ, že by první kabinet ANO ve Sněmovně neuspěl. Podle něj bude mít na vývoj vliv i lednový kongres ODS a únorový sjezd ČSSD. (ČTK)

Strany, se kterými jsme jednali, mají jasné návrhy. Chtějí zůstat v opozici a my to máme odpracovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia