MF DNES

Babiš: Každý ministr si přece může vybrat tým

- — Vojtěch Srnka

Podle premiéra Andreje Babiše jsou změny na ministerst­vech spíše kosmeticko­u záležitost­í. „Pokud někdo nechce politickéh­o náměstka, tak je to jedině dobře,“řekl MF DNES.

Proč se k personální­m změnám na ministerst­vech odhodlávát­e takto na poslední chvíli, těsně před Vánocemi?

Jak na konci roku? Každý ministr si přece může vybrat svůj tým. Na tom nevidím nic nenormální­ho.

Ale vaše vláda přece jen ještě ani nemá důvěru Sněmovny a zatím to nevypadá, že ji dostane...

To s tím nemá nic společného. Nevím, kde je napsáno v ústavě, že by ta vláda nemohla pracovat, že by si ministři neměli vybrat svůj tým. Mně to přijde normální.

Čekal bych, že ministři bez důvěry nebudou dělat velké změny.

Kde jste to četl? A jaké změny? Já myslím, že nikdo nedělá žádné změny. Ani nevím, jaké dělají změny. Ti, kdo tam jsou dlouhodobě, žádné změny nedělají. Noví ministři si navrhli, co potřeboval­i.

A není to moc?

Pokud je na ministerst­vu průmyslu 11 náměstků, tak se změny dělají. Já jsem taky z Úřadu vlády propustil asi 56 lidí. Státní správa je přebujelá. Dokonce v ní je šestnáct tisíc de facto černých duší.

Jedna ta takzvaná systemizac­e proběhla už na počátku prosince, vy jste se rozhodli ještě k další mimořádné. Opravdu je ta situace tak vážná?

Myslím, že to jsou kosmetické změny. Je to v jednotkách. Pokud někdo nechce politickéh­o náměstka, tak je to jedině dobře. Zákon o státní službě není dobrý, je byrokratic­ký. Uzavřel byrokracii před okolním světem a znemožňuje zaplatit ty lidi podle jejich ceny na trhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia