MF DNES

Na Štědrý den budeme spolu

-

Ivana Karásková Alžběta Šimková

uhle činnost dělá Jiří Rybák poprvé v životě, a to je na světě už docela dlouho, 91 let. Šudlá linecké těsto, potom je vyválí a formičkami z něj vykrajuje různé tvary, které se v troubě promění ve vánoční cukroví.

„Je to spíš ženská práce, ale třeba vařit umím. Na mojí svíčkové z kližky byste si pošmákli,“bodře zahlaholí senior.

„Prosím vás, z kližky nic dobrého neuděláte,“oponuje Helena Vaníčková. Sice se přemísťuje nejvýš s pomocí chodítka, zato pusu má proříznuto­u jaksepatří. „Copak jste ji chutnala?“naoko se dopálí senior.

„Pan Rybák na mě má pifku, protože jsem pravdomluv­ná,“nedá se důchodkyně. Muž chvíli zvažuje ostřejší reakci, ale nakonec se nedá vyprovokov­at. Vyloví z kapsy korále a růženec z klokočí, vlastní výrobek. Do odlehčovac­ího centra neziskové organizace pro seniory Život 90 panu Rybákovi dovolili vzít si malou vrtačku, kterou dělá do tvrdých plodů dírky.

„Jsou strašně tvrdý, ale nosí lidem štěstí. Já před lety klokočí trhal na Nymbursku. Jezdil jsem na ně na kole s batohem na zádech. Naše babičky si z klokočí nechaly dělat růžence. Čím víc je žmoulaly v rukou, tím víc se leskly,“zasvěceně komentuje svůj koníček. Je zručný, v jednom výzkumném ústavu dělal jemného mechanika a pak ještě bůhvíkolik profesí.

Štědrý den stráví v péči komunitníh­o centra patnáct seniorů, kteří by jinak museli být doma sami. Někteří vyrábějí cukroví na štědroveče­rní tabuli. Jeden válí těsto, další vykrajuje a třiaosmdes­átiletá Helena Vaníčková cukroví natírá žloutkem. A pak už šup s ním do trouby.

Jako jediná z přítomných pobývá v odlehčovac­ím centru jen přes den, navečer se vrací domů k manželovi. Pilně navštěvuje kroužky keramiky a kreslení. „Dělám to tak už deset let, však tu o mně říkají, že jsem jejich maskot,“kasá se důchodkyně.

V pozitivním naladění může soutěžit s Jiřím Rybákem, který v Životě 90 rozkvetl. „Abyste byla ve vobraze, já jsem se v sedmapades­áti rozvedl. Dlouho jsem žil sám, až jsem z toho psychicky onemocněl. Teprve tady jsem se dal dohromady a teď čekám, až se uvolní místo v domově důchodců,“vypráví bez

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia