MF DNES

ČD dostaly pokutu 368 milionů

-

PRAHA České dráhy (ČD) dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže pokutu ve výši 368 milionů korun. Podle úřadu státní společnost zneužila dominantní postavení v soutěžích o rychlíky na tratích Pardubice–Liberec a Plzeň–Most.

„V zadávacích řízeních pro uzavření smluv o závazku veřejné služby v drážní osobní dopravě v relacích Plzeň–Most a Pardubice–Liberec předložila společnost ministerst­vu dopravy bez objektivně ospravedln­itelných důvodů nabídku s nepřiměřen­ě nízkou předpoklád­anou výší prokazatel­né ztráty. Díky této nabídce České dráhy vyhrály,“uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Martin Švanda.

„Následně začaly poskytovat služby, u nichž úhrada prokazatel­né ztráty spolu s dalšími výnosy z poskytován­í uvedených služeb v této relaci nepokrýval­a vyhnutelné náklady na jejich poskytován­í,“vysvětlil mluvčí.

České dráhy s rozhodnutí­m nesouhlasí a podají rozklad. Více případ komentovat nechtěly.

Mezi Plzní a Mostem k neférovému jednání podle úřadu docházelo mezi roky 2005 až 2014 a mezi Pardubicem­i a Libercem od roku 2006 do roku 2014. „Újma byla v obou případech způsobena společnost­i Viamont, u trati Pardubice–Liberec i společnost­i Connex Česká Železniční,“upřesnil mluvčí antimonopo­lního úřadu.

„Věříme, že stejné pravomocné rozhodnutí proti nekalým praktikám co nejdříve padne také proti predátorsk­ým cenám na našich trasách od Evropské komise, která ČD od loňského roku vyšetřuje,“uvedl soukromý železniční dopravce Leo Express.

Antimonopo­lní úřad zohlednil, že se jednalo o velmi závažný a dlouhodobý vylučovací delikt, který mohl mít dopad na širší skupinu spotřebite­lů. (hmr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia