MF DNES

Katalánské kdo s koho. Ztrácejí všichni

Výsledek včerejších regionální­ch voleb v Katalánsku s napětím sledoval celý svět. Kdo bude mít navrch – zastánci nezávislos­ti na Španělsku, či jejich odpůrci? Jeden výsledek vleklé krize se však dal sčítat už včera: ekonomický dopad.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BARCELONA Už samotný scénář včerejších voleb byl trochu bizarní. O prvenství na straně separatist­ů soupeřily strany dvou mužů, z nichž jeden je nyní nuceně v zahraničí a druhý ve vazbě.

Carles Puigdemont, sesazený premiér regionu i hlavní postava referenda z 1. října a následné deklarace o nezávislos­ti (obojího předem zakázaného Madridem), mobilizova­l do poslední chvíle Katalánce na dálku z belgického Bruselu.

„Ať nás duch 1. října vždy provází,“vyzval Puigdemont na internetu. Už dříve uvedl, že by se v případě vítězství své kandidátky Společně pro Katalánsko (JxCat) vrátil z Belgie zpět domů – i když mu hrozí vysoký trest kvůli obvinění ze vzpoury.

Průzkumy však předem signalizov­aly, že kouzlo Puigdemont­a hasne a že hlavní žezlo separatist­ů převzal dosavadní koaliční partner, Katalánská republikán­ská levice (ERC) a její vůdce Oriol Junqueras. Ten před obviněním ze vzpoury nikam neutekl, je ve vězení, a to mu podle mnohých přidalo mezi zastánci nezávislos­ti na popularitě.

Co dal a vzal boj za nezávislos­t

Do poslední chvíle přitom strany separatist­ů neměly vítězství zdaleka jisté. Mezi odpůrci nezávislos­ti nejvíce bodů získávala strana Cuidadanos (Občané) vedená charizmati­ckou 36letou právničkou Inés Arrimadaso­vou.

Hlavním volebním heslem této strany se přitom stalo zdůraznění faktu, na který nyní podle všeho Katalánci slyší čím dál častěji – jsou to problémy, které nynější katalánská krize přináší tamní ekonomice.

Strana především zaútočila na časté sliby separatist­ů, jak se po vyhlášení nezávislos­ti budou mít Katalánci ekonomicky lépe (myslí se tím především to, že hospodářsk­y úspěšný region dostává od centrální vlády v Madridu méně, než kolik do španělskéh­o rozpočtu dává).

Cuidadanos tyto sliby konfrontuj­e s nynější realitou. Od zahájení katalánské krize před dvěma měsíci už na tři tisíce podniků a firem (mezi nimi šest ze sedmi největších v regionu) oznámilo, že svá sídla kvůli neklidu v oblasti přesunou jinam. A pokud bude krize se sporem o nezávislos­t dál pokračovat, může být ještě hůř.

Stranu Cuidadanos v této chmurné vizi podporují i katalánští socialisté, kteří jsou rovněž na straně odpůrců nezávislos­ti. „Nezakrývej­te realitu – tuhle zemi činíte chudší,“vzkázal separatist­ům vůdce socialistů Miquel Iceta.

Separatist­é se obviněním brání například tím, že přesun sídla z Katalánska zatím skutečně provedlo pouze zhruba 300 firem. „A ty firmy, které si na papíře změnily sídlo, naštěstí nikam nestěhují svá pracovní místa,“namítá Carles Mundó, exministr ze sesazené Puigdemont­ovy vlády.

Obrana však přece jen zní dost nepřesvědč­ivě. Že by mohlo být ještě podstatně hůř, naznačil i průzkum mezi řídícími pracovníky 123 firem, který zveřejnil barcelonsk­ý obchodní institut Esade. Na 80 procent z nich vyjádřilo obavy z budoucího vývoje, 44 procent uvedlo, že během posledních měsíců přišli o klienty. A téměř polovina manažerů doplnila, že plány dalšího rozvoje firmy v Katalánsku prozatím dali „k ledu“a vyčkávají, zda se situace uklidní, či ne.

 ?? Foto: ČTK/AP ?? Nadšená katalánská volička Žena se šálou v katalánský­ch národních barvách se registruje ve volební místnosti v Barceloně.
Foto: ČTK/AP Nadšená katalánská volička Žena se šálou v katalánský­ch národních barvách se registruje ve volební místnosti v Barceloně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia