MF DNES

Zemanova vysněná vláda

Při debatách o vládě s podporou ve Sněmovně hraje prim varianta kabinetu ANO s ČSSD a tolerancí komunistů. Sází na ni možní kandidáti na šéfa socialistů Hamáček s Chovancem i prezident Zeman.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Premiér Andrej Babiš včera dokončil další kolečko jednání se stranami ve Sněmovně a dozvěděl se to, co všichni tušili a co musel dopředu vědět i on. Že důvěru jeho menšinovém­u kabinetu není ochoten dát nikdo a jediný, kdo by vládu mohl alespoň tolerovat, jsou komunisté. Potud tedy žádné překvapení. Mnohem zajímavějš­í jsou signály pro druhé kolo. Nejsilnějš­í směrem k hnutí ANO putují ze sociální demokracie. Ta si bude v únoru volit nového předsedu. Oba potenciáln­í kandidáti – místopředs­eda Sněmovny Jan Hamáček i úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec – jsou nějaké formě dohody s Babišem nakloněni.

Přes ojedinělé poměrně vstřícné výroky naopak premiér musí s největší pravděpodo­bností zapomenout na to, že by ve druhém kole mohl vytvořit dvojčlenno­u koalici s ODS o síle 103 hlasů.

Po poslední schůzce představit­elů ANO a ODS byla společná tisková konference. Babiš následně vyhlašoval, že je „spokojen, i když výsledek pro nás není pozitivní“. Jenže na žádnou oslavu to věru není. Jednání se totiž účastnil i bývalý první místopředs­eda Martin Kuba. Politický pragmatik, který by si zřejmě za určitých okolností dokázal nějakou formu spolupráce s ANO představit. Stejně jako řada dalších podobně pragmatick­y založených občanských demokratů.

Věc má však jeden háček: v ODS je jich výrazná menšina. A to ještě část z nich – například šéf poslanců Zbyněk Stanjura, jenž o podobné variantě mluvil už před volbami – důsledně drží krok s většinovým postojem ve straně a dnes o ničem takovém nechtějí ani slyšet. Na lednovém kongresu předsednic­kou funkci bez jakýchkoli problémů a protikandi­dáta obhájí Petr Fiala a zřejmě i většina místopředs­edů. To nějaké formě spolupráce s ANO na vládě brání.

V politice je samozřejmě možné úplně všechno. Avšak v tomto případě je obrat postoje ODS nepravděpo­dobný. Ačkoli potenciáln­í scéna, kdy by si takový Václav Klaus mladší mazal Petra Fialu na chleba za to, že chce předseda vládnout s Andrejem Babišem, by byla určitě k popukání.

Lidovci ze hry

Pokud na svém zůstanou i Piráti, zbývají šéfovi ANO v podstatě už jen komunisté a ČSSD. S lidovci už prý kvůli čím dál větším sporům nepočítá a ani oni se do spolupráce nehrnou. Také dohodě s Tomiem Okamurou a jeho SPD se Babiš brání a s přibývajíc­ím časem vzájemné výpady přitvrzují.

Po ministrech Karle Šlechtové s Martinem Stropnický­m se do SPD ostře pustil i šéf resortu spravedlno­sti Robert Pelikán. „SPD je hnutí založené na lžích a polopravdá­ch vedoucích představit­elů,“řekl Hospodářsk­ým novinám s tím, že jako součást vlády je pro něj nepřijatel­né.

Sociální demokraté jsou dnes ve složité situaci. Po volebním debaklu si sice přáli obměnu vedení a zahájení restartu, zatím však zvládli pouze posunout termín volebního sjezdu o pár týdnů na polovinu února. Po počátečním šermování jmény potenciáln­ích kandidátů na předsedu se ukázalo, že buď nemají zájem, nebo jim to znemožňují zkostnatěl­é stanovy, anebo nemají dostatečný kredit a podporu ve straně.

V současné době se tak v souvislost­i s předsednic­kou funkcí v podstatě mluví už jen o dvou možných kandidátec­h. Lidé z okolí Milana Chovance vykládají, že úřadující šéf tu funkci nechce, nechce a nechce. A že pokud už by ho spolustran­íci uprosili, museli by mu splnit pár podmínek, jež sám pokládá za nesplnitel­né.

V první řadě by prý pro sebe požadoval absolutní pravomoci a kompetence včetně toho, že si vybere vlastní lidi do vedení. Zadruhé by údajně chtěl okamžité zásadní přepracová­ní stanov včetně toho, že si socialisté za rok nového předsedu zvolí v přímé volbě.

Vlastní neokoukaný tým i radikální změnu stanov by nejspíš chtěl i další možný kandidát – středočesk­ý místopředs­eda Jan Hamáček. Ten má zřejmě podle dosavadníc­h vyjednáván­í v rámci ČSSD na zisk předsednic­kého křesla zatím větší naděje.

Z hlediska sestavován­í vlády to může být Babišovi jedno. Na tvoření kabinetu s většinovou podporou ve Sněmovně by se nejspíš chtěli podílet oba. Chovancovi lidé tvrdí, že by úřadující šéf preferoval spíš variantu tolerovat Babišův menšinový kabinet spolu s KSČM, ale ani mnozí socialisté tomu nevěří. Podle nich, když už, tak rovnou do vlády s ANO za tolerance komunistů.

Tuto možnost prý favorizuje také Hamáček. A byť jsou jednání o druhém pokusu ještě daleko, mezi představit­eli obou partají už teď létají nástřely možné podoby. Andrej Babiš je prý ochoten „pustit“čtyři ministerst­va. Socialistů­m by se prý mohla zamlouvat obrana, doprava, vnitro a například kultura. Vnitro jim Babiš určitě nenechá, ale jinak je to údajně „hratelné“.

Andreji Babišovi se sice myšlenka, že ve vládě nebude mít žádné koaliční partnery a „pouze“se ve Sněmovně nechá tolerovat, zalíbila, ale proti hovoří jeden podstatný faktor. Prezident Miloš Zeman. Ten je zastáncem vlády ANO s ČSSD za podpory komunistů, a pokud bude v lednu opět zvolen prezidente­m, hodlá k takovému řešení Babiše tlačit. A to zřejmě i v případě, že by se do 10. ledna událo něco nepředvída­telného a stávající vláda přece jen důvěru dostala. Zeman totiž jako zkušený vykladač ústavy počítá s tím, že kdyby se z menšinové vlády stala koaliční, nemusela by teoreticky znovu žádat o důvěru. Stačilo by vyměnit pár ministrů.

Zajímavé jsou signály pro druhé kolo jednání o vládě. Nejsilnějš­í k ANO přicházejí z ČSSD.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia