MF DNES

Návod, jak se stát gumovým panákem

-

Málokterý politik odolá pokušení vlézt voliči tu a tam do zadku. Klíčovým úkolem zůstává vytipovat ten správný zadek. Zacílit lichotku tak, aby se dostatek zadků zvedl ze židlí a šel volit. Ale nepřehnat to moc, aby se zase jiné neposadily.

Prezidents­ké volby jsou v tomto umění disciplíno­u královskou. Celá země je jediným obvodem a v něm může zvítězit zdánlivě jen ten, kdo zdvihne ze židlí více půlek, než kolik je dohromady hlasujícíc­h voličů. Vlichotí se černému, ale neodradí bílého. Zaujme hranatého, neunudí kulatého. Pochválí vysokého a neurazí nízkého. To je výzva pro mistra.

Aniž by tento text kohokoliv vzpomínal, pokusí se být malým katalogem právě takových gumových myšlenkový­ch schémat. Floskulí, jež se plasticky obtočí kolem koule i hrany, napasují se všude tam, kde na ně čeká díra. Umně v sobě rozmixují ano i ne, aniž by opomněly možná a nevím.

Tak tedy: Potřebným se má pomáhat vždycky, člověka v nouzi nelze odmítnout, ale nejsme připraveni na lidi z jiných kultur.

Euro je v principu správná myšlenka, ale Češi by ho měli přijmout teprve tehdy, až bude společnost plně přesvědčen­a o smysluplno­sti jeho přijetí.

O případném vystoupení z Evropské unie lze přemýšlet, pokud by negativa členství převážila nad pozitivy.

Občané by měli mít možnost rozhodovat v obecném referendu, ale jen o specifický­ch otázkách (a otázka je, zda závazně).

Dosud nenazrál čas, aby komunisté seděli ve vládě, ale kabinet s jejich podporou bych jmenoval, neboť jejich poslanci byli zvoleni v demokratic­kých volbách.

Trestně stíhaného politika bych sestavením vlády pověřil, udělal bych však všechno, abych mu jmenování rozmluvil.

Mezi homosexuál­y mám stovky přátel, o plnohodnot­ném manželství osob stejného pohlaví je třeba vést hlubokou celospoleč­enskou diskusi, přičemž na adopci dětí ještě společnost není připravená.

Česko by mělo klást silný důraz na dodržování lidských práv ve světě, nelze však ohrožovat obchodní zájmy firem v totalitníc­h státech.

Dalajlámu bych po svém zvolení v Praze přijal, ale jako soukromá osoba, nikoliv jako prezident a nikoliv na Hradě.

Prezident by měl plně respektova­t zahraniční politiku vlády, což mu však nebrání vyjádřit v zahraničí vlastní názor na věc.

Bratry Mašíny je třeba ocenit za jejich snahu bojovat proti totalitě, nepochybně si zaslouží nějaký druh vyznamenán­í, ale je otázkou, zda by to mělo být přímo od prezidenta a zrovna 28. října.

S Václavem Havlem jsem v mnoha věcech zásadně nesouhlasi­l, to však neznamená, že k němu nechovám hluboký respekt a neoplakal jsem jeho smrt.

Na Spartě i Slavii si cením především dobrého fotbalu.

Zatímco autoři výroků kalkulují a přeměřují slovíčka, vyplňují mezery a lepí díry, často jim uniká, že typický volič není nádoba na lepidlo. Že na Hradě nechce gumu ani vatu, ale lídra. Chlapa hodného obdivu. Autoritu tak pevnou, že nikomu nebude stydno, usedne-li v paláci nad Prahou. Člověka, který si bude stát za svým ve věcech důležitých i méně podstatnýc­h.

Právě takoví lidé doma i ve světě vyhrávají všechny typy voleb.

Přesto se před každým hlasováním najde zástup kandidujíc­ích voskových panáků, kteří na výše vylíčenou lepkavost sázejí, jako kdyby skutečně k něčemu vedla.

Pravda, nevlézt voliči do zadku vůbec nikdy může být poněkud riskantní. Lézt tam stále a pořád, je však spolehlivá cesta, jak na celé čáře prohrát. Obrousit se jako guma o papír a rozpadnout se v prach.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia