MF DNES

Tentokrát černě až krutě

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Na konci listopadu se početné hudební uskupení okolo Jakuba Königa Zvíře jménem Podzim představil­o v pražském Paláci Akropolis. Záhy poté vyšla v nakladatel­ství Paseka stejnojmen­ná kniha.

Stejně jako za hudebním projektem i za knihou stojí König, kterého si někteří lépe pamatují jako muzikanta s pseudonyme­m Kittchen nebo jako frontmana kapely Obří broskev.

Autor v nezvyklém, téměř sešitovém a relativně útlém vydání vypráví příběh z temné kolínské krajiny i zapadlých zákoutí lidské duše, jak trefně píše nakladatel­ství v popisu knihy.

Spíše než textem, který je ostrým kořením díla, navozuje autor ve čtenáři kýžený pocit nicotnosti vlastními ilustracem­i a grafickým ztvárněním knihy, za kterým stojí studio Carton Clan. Provedení vládne černá, obrazům pak často nejisté, abstraktní, přesto však stále promyšlené tahy štětcem, které střídají až krutě detailní výseky lidské existence. Ty se odehrávají v hospodě, na ulici, každý čtenář si najde svůj výklad.

Na rozdíl od poslední vydané knihy nazvané Když piješ a věnované všem stavům alkoholiko­vy mysli tentokrát Jakub König nabízí o poznání lyričtější text. „Tohle je výsek jednoho pozdně letního dne, kdy se fotbalovej míč na moment zastavil nad železniční­m náspem. Víš, ten časovej úsek můžeš opravdu vnímat jako velmi různě dlouhej,“uvozuje knihu.

Ať už si k příběhu čtenář cestu najde či ne, faktem zůstává, že někde konečně pochopili, jak Königovo dílo zpracovat. Aby dostálo svému účelu, musí mu být věnovaná patřičná výtvarná péče. V nakladatel­ství Paseka jsou si toho naštěstí vědomi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia